CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatási és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem szeretnék azon a vágányon részt venni a vitában, amit a Fidesz előttem hozzászóló képviselője próbált lefektetni. Ennek az a lényege, hogy kérjük számon a mostani kormányon négy hónap alatt azt, amit négy év alatt nem csinált meg a Fidesz-kormány.
Magyarország a kilencvenes évek eleje óta olyan úton járt, hogy elveszett egymillió munkahely, hogy nőtt a munkanélküliség. Most az a kérdés, hogy miképpen lehet új utat találni. Merre tart tehát Magyarország?
1. Az új kormány lehetőséget ad arra, hogy új utat válasszunk, és végre elinduljunk abba az irányba, hogy teljes legyen a foglalkoztatottság Magyarországon; no, nem a hetvenes-nyolcvanas évek gyakorlatának megfelelően, amikor kapun belülre tolták a munkanélküliséget, és nem is az elmúlt évek számmisztikai zsonglőrködésének gyakorlatával, amikor a munkanélküli-regisztráció szabályai vagy a statisztikai szabályok alakításával próbálták eltüntetni a valóságos munkanélküliséget, hanem abban az értelemben, hogy aki tud és akar, az dolgozhasson, találjon munkahelyet; abban az értelemben, hogy nőjön a munkahelyek száma, hogy ne csak minden második aktív korú ember tudjon dolgozni, mint ahogy az jelenleg van.
Mi kell ehhez? Új munkahelyek ezrei, tízezrei, sőt százezrei. Mit tesz ezért a kormány? Segíti azokat, akiknek ma nincs esélyük, vagy csak nagyon kevés a munkához jutásra. Ők a pályakezdő fiatalok, a gyesről, gyedről visszatérő, kisgyereket nevelő nők, a munkahelyüket elvesztő 45 év feletti nők és 50 év feletti férfiak, a fogyatékkal élők, a megváltozott munkaképességűek és a roma lakosság. Hogyan? Speciális esélyteremtő programokkal, meglévő költségvetési források - beleértve a munkaerő-piaci forrásokat is - célzott felhasználásával, pozitív diszkriminációval.
2. Lehetőséget teremt a kormány arra, hogy az emberek tanulhassanak, újabb és újabb szakismereteket sajátíthassanak el, ezzel esélyt teremthessenek maguknak arra, hogy megfelelő álláshoz, egzisztenciához jussanak. Lehetőséget teremt arra, hogy a dinamikusan változó gazdasági és szolgáltatási szerkezethez, ezek képzettségi igényeihez alkalmazkodni tudjanak. Merre tart Magyarország? A tanuló társadalom irányába, az élethosszig tartó tanulás modern világába. Mit tesz ezért a kormány? Négy év alatt meg fogjuk háromszorozni a felnőttképzési kapacitásokat. A szabályozás átalakításával minden szereplőt érdekeltté teszünk a fejlesztésben. Megteremtjük a fogyasztóvédelmet, a tiszta, átlátható végzettségeket, az akkreditációt. Elősegítjük a távoktatás, az e-learning és más korszerű felnőttképzési formák elterjedését. Az év végéig megteremtjük a lehetőségét annak, hogy minden településen hozzáférhetők legyenek a képzési kínálatok, sőt a távoktatás útján be is lehessen iratkozni az elektronikus virtuális iskolába. Jelentős forrásokat biztosít a kormány pályázati úton fejlesztésekre, még ebben az évben 1 milliárd forintot fogunk meghirdetni intézmények, civil szervezetek számára, a jövő esztendőben pedig normatív támogatást hátrányos helyzetű társadalmi csoportoknak.
3. Munkahelyet teremt a kormány. Hogyan? Közvetve a beruházást ösztönző programokkal, támogatásokkal, kedvezményekkel, hazai és külföldi, új vagy régit bővítő, kicsi vagy nagy vállalkozások számára. Közmunkát és közhasznú programokkal újabb munkahelyeket teremt közvetlenül is a kormány, és ehhez forrásokat biztosít. Az elmúlt négy hónapban csaknem 10 milliárd forintot csoportosítottunk át erre a célra, korrigálva az előző kormány lélektelen hozzáállását. Fejleszteni fogjuk a nem tipikus foglalkoztatási formákat és módszereket is, mint az alkalmi munkát - amelynek közterheit a felére csökkentettük -, a részmunkaidős foglalkoztatást és a távmunka-lehetőségeket. Még az idén több mint egymilliárd forintot fordítunk arra, hogy ezer új távmunkahely jöhessen létre.
4. Elindítunk közösen egy bérfelzárkóztató programot, két okból, közösen a szociális partnerekkel, mert bár az egy főre eső GDP a fele az Európai Unió átlagának, de a bérek éppen csak elérik az Európai Unió átlagának egyharmadát. Itt az ideje, hogy az emberek a gazdaság 1997 óta tartó fejlődését végre konkrétan a zsebükben is érezhessék. Mit tesz a kormány a bérfelzárkóztatásért? Először is ott, ahol a kormány a munkáltató, emeli a béreket. Néhány héttel ezelőtt a közalkalmazotti bért a kormány javaslatára a parlament 50 százalékkal megemelte, és jövőre a köztisztviselők bére is el fogja érni a törvény szerinti százszázalékos arányt. Csökkenti az adó- és járulékterheket javaslataival, hogy több nettó pénz kerüljön a pénztárcákba. Az alkalmazotti adójóváírást a háromszorosára növeltük, a minimálbér így adómentessé vált, és átlagban 6 ezer forinttal több maradt a zsebekben anélkül, hogy a munkáltató bért emelt volna. Több mint 2 százalékkal csökkentjük az átlagos személyi jövedelemadó-terheket. A vállalkozók számára lehetőséget biztosítunk fejlesztésre azzal, hogy az egészségügyi hozzájárulást folyamatosan leépítjük, bevezetjük az egyszerűsített vállalkozási adót, valamint fejlesztési, kutatási kedvezményeket biztosítunk. Szeretném elmondani, ha a 3 százalékos első bérajánlat 3-4,5 százalék körül alakul jövőre, akkor az nettóban 7,5-9 százalék, ami azt jelenti, hogy 5 százalékos infláció mellett a versenyszférában is GDP-arányos lehet a bérnövekedés. Ha ehhez a közszféra 17 százalékos emelkedését hozzátesszük, akkor a nemzetgazdasági átlag messze a GDP feletti reálbér-növekedést jelent.
Merre tart tehát Magyarország? A teljes körű foglalkoztatás, a munkanélküliség csökkentésének irányába, a tanuló, így az egyre okosabb Magyarország irányába, az esélytelenség megszüntetésének irányába, az európai uniós bérekhez való felzárkózás irányába. Mindezt úgy, hogy a kormány nem diktál, nem igazságot oszt, és nem csukja be a fülét az emberek véleménye előtt, hanem partnerként, szolgáltatóként, feltételteremtőként az ország lakóival és szervezeteivel folyamatos párbeszédben végzi a munkáját. Ezen az úton - mint azt a közvélemény-kutatások is mutatják - szívesen halad együtt a lakosság és a kormány.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me