DR. GEDEI JÓZSEF

Full text search

DR. GEDEI JÓZSEF
DR. GEDEI JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha Julius Caesar élne, akkor valószínűleg azt mondaná az Európai Unió és Magyarország viszonyát szemlélve, hogy a kocka el van vetve. A kocka el van vetve abban az értelemben, hogy Magyarország európai uniós integrációjának nincs alternatívája.
Abban a kérdésben, hogy Magyarország újra Európa szerves részévé váljon, lényegében minden józanul gondolkodó hazai politikai erő egyetért. Csatlakozunk ahhoz az Unióhoz, amelynek népei úgy döntöttek, hogy osztoznak a közös értékekre alapított békés jövőben, elutasítják a háborút és a terrorizmust. Csatlakozunk ahhoz az Unióhoz, amely az emberi méltóság, a szabadság, az egyenlőség, a szolidaritás egyetemes értékein alapul, a demokrácia elveire és a jog szabályaira támaszkodik. Csatlakozunk ahhoz az Unióhoz, amely a szabadság, a biztonság és az igazságosság térségének megteremtésére, a kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődés előmozdítására törekszik.
Tisztelt Képviselőtársaim! A fiatalok ilyen értékekre épülő uniós Magyarországot szeretnének, és abban reménykednek, hogy az Unióban majd jobban élhetnek, több lehetőséghez juthatnak, és legalább olyan büszkék lehetnek majd magyarságukra, mint ahogyan az ír fiatal büszke nemzeti hovatartozására. A magyar fiatal az ír, a francia, az angol, a spanyol, a holland fiatallal egyenrangú, egyenlő esélyű, szabadságú és méltóságú magyar uniós állampolgár szeretne lenni.
A magyarországi fiatalok tudják, hogy az uniós csatlakozásnak nincs alternatívája. A kocka el van vetve. Azonban nincs eldöntve az, hogy milyen mértékben veszünk részt az Unió, illetve saját jövőnk alakításában. Nincs eldöntve az, hogy tétlenek maradunk, és mindent ráhagyunk a nemzetközi hatalmak és a tőkemozgás sodrására, a véletlenszerűségre vagy sem. Nincs eldöntve, hogy egyetértésre tudunk-e jutni itthon, és fel tudunk-e közösen lépni a nemzetközi fórumokon vagy sem.
A jövő nemzedéke azt várja a hazai politikai pártoktól, hogy a választási időszakokat követően hagyjanak fel a pártküzdelmeikkel, lépjenek fel közösen az EU-tárgyalások során a fiatalok gazdasági-kulturális esélyei, emberi, nemzeti létünk jobbítása, a helyi társadalom munkaképességének fejlesztése érdekében. A kocka ilyen értelemben még nincs elvetve. Van esély a megbékélésre. A magyarországi fiatalok közös jövőnk érdekében összefogást követelnek.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me