DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Azért hagytuk eddig... Tisztelt Elnök Úr! Elnézést a kis intermezzóért, és minden képviselőtársamtól elnézést kérek, nem szokott ez velem előfordulni.
Tisztelt Országgyűlés! A polgárok életét, közérzetét egyik legjobban befolyásoló tény az, hogy milyen a közbiztonság. Ezért, mint ahogy az elmúlt négy évben is egy-egy ilyen vitanapon, amikor az ország sorsáról folyt a vita a parlamentben, a Belügyminisztérium mindig képviseltette magát. Úgy látszik, hogy ez ma elmaradt, a teremben a Belügyminisztérium egyik képviselője sincs jelen, pedig, hogy úgy mondjam, ismét helyzet van a közbiztonság terén.
Az elmúlt időszakban olyan dolgok történtek a Belügyminisztérium vezetése által, amelyek azt a tényt, hogy milyen az emberek közérzetét befolyásoló körülmény, azaz a közbiztonság, ismét veszélybe sodorták. Pedig önök, tisztelt kormánypárti képviselők, mást mondtak. A kampány során a rendőri fizetések emeléséről beszéltek, arról beszéltek, hogy a 2400 üres státust fel kell tölteni. A miniszterelnök úr személyes vállalást is tett, mint ahogyan szokott, de azt is tudjuk, hogy már sok minden nem következett be ebből; ha például a tankönyvtámogatásra gondolunk, amiről az imént beszélt Mátrai Márta képviselőtársunk.
A miniszterelnök úr azt mondta, kiemelt béremelést nyújtunk a rendőröknek, jelentős létszámemeléssel megerősítjük a lakosság biztonságát közvetlenül védelmező rendőrkapitányságot. Mi történt? Korlátozzák a túlóradíjak kifizetését, leállítják a képzési, továbbképzési programokat, az üzemanyag-felhasználást 10 százalékkal csökkentik, és létszámstopot vezetnek be. Ez mind olyan körülmény, amely az önök vállalásaival szembemegy, tisztelt képviselőtársaim.
Ezért úgy gondoljuk, hogy július 16-a óta - amikor is önök beültek a készbe, mondhatnánk, hiszen 320 milliárd forint volt a kasszában - jutott volna a rendőrségnek is. Helyes célokat, általunk is támogatott helyes célokat is támogattak, mi is így voltunk ezzel, ezért szavaztuk meg. De juthatott volna a rendőrségnek is, ha ott egymilliárd forint hiányzik a belügyminiszter asszony szerint.
Ezért felmerül a kérdés, hogy nem tudatos gyengítése folyik-e a rendőrségnek, nem ismét az-e a cél, hogy káosz legyen az országban, 600 ezer fölé jusson a bűncselekmények száma; nem az-e a cél, hogy fehérgalléros bűnözők - ahogy a köznyelv mondja, mint a vecsési számlagyár esetében is - szabadon kószálhassanak az utcán. Tasnádi Pétert már ide se veszem; azóta egyébként az ügyében történt egy s más, de azért ott is lehetett volna korábban intézkedni.
Sajnos nincsenek jó hírek a jövő évet illetően sem, hiszen a jövő évi költségvetés tervezése során a rendőrség bevételeit több megyében is 200 százalékkal emelik meg, annak ellenére, hogy az idei bevételek sem teljesültek. Mit jelent ez? Többet kell büntetniük a rendőröknek, hogy teljesítsék a bevételeket? Mit jelent ez? Olyan körülményekre kényszerítik a rendőrkapitányságokat, amire azok nem alkalmasak? Azt hiszem, hogy ez nem helyes irány, a rendőrségnek több pénzt kell juttatni, hogy az a cél, amelyben, azt gondolom, azért mindannyian egyetértünk, hogy az állampolgárok életét, biztonságát befolyásoló körülmény, azaz a közbiztonság megfelelő legyen, elérjük azokat a mutatókat, amelyek a... (Szalay Gábor folyamatosan mobiltelefonon beszél.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me