DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A mai napon azt hallottuk, hogy haladunk, lépegetünk - a legkülönbözőbb kifejezésekkel értesülhettünk róla - az Európai Unió irányába. És ha az időt tekintjük, akár percről percre, óráról órára, napról napra haladunk az Európai Unió felé.
A kérdés az, hogy az eltelt egynegyed esztendőben haladt-e az ország az Európai Unió felé. Közelítettük-e az Európai Uniót azokban a teljesítményekben is, amelyeket joggal lehet tőlünk elvárni? Én azt gondolom, a Medgyessy-kormány azt tette, ami várható volt, ez benne van a történelmi múltjában: elosztotta, ami már megvolt, és ezt követően egy virtuális politika kezdődött. Ez a virtuális politika minden ágazatra, így a környezetvédelemre is igaz. Mert ma csak kérdéseket lehet feltenni. Meg kell kérdeznem, hogy ha egyébként a jó irányba történő elmozdulás, amely szerint a környezetvédelem és a vízügy együtt fog mozogni, megtörtént, történt-e valami annak érdekében, hogy ez hozzon is valamilyen eredményeket. Azon kívül, hogy arról értesültünk egy bizottsági meghallgatáson a szaktárca vezetőjétől, hogy az szmsz-t módosították, ismereteink szerint még annyi történt, hogy ma a fenyegetettség állapotában van a vízügy jelentős számú dolgozója.
(13.30)
Ők attól tartanak - ezt egy bizottsági ülésen méltóztattak velünk közölni -, hogy tömeges elbocsátásra kerülhet közöttük sor. Így van? Meg kell kérdeznem. (Dr. Kis Zoltán: Nem igaz.) Örömmel hallom, hogy nem. Ezt majd kérem megerősíteni a vízügyesek felé is. De ennek akkor van súlya, ha egyszer látjuk, hogy szervezetileg hogyan integrálódott ebbe az egységbe a vízügy. Jelenleg sehogy. Meg kell kérdeznem, hogyan lesz ez a jövőben, miként fog együttműködni a környezetvédelem és a természetvédelem. Félek tőle, hogy ha ilyen tempóban halad ez az ügy, akkor ennek a kidolgozása egy következő - reményeink szerint polgári - kormány feladata lesz, mert addig ebben előrehaladás nem történik.
Csakhogy, barátaim, a víz már csak olyan - ahogy ezt annak idején a "nagy tanú" mondta -, hogy az jön. Következésképpen, ha most helytállt a vízügy, helyt kell állnia a következő etapban is. És ha helyt kell állnia, ahhoz bizony a Vásárhelyi-tervet nem leporolni kell, hanem elő kell venni, meg kell valósítani és nem félretenni. Ehhez bizony az kell, hogy a környezetvédelem területén belül megszűnjön az a virtuális politika, aminek nagyon jópofa dolgai vannak. Mert, úgy gondolom, az elefántot megfürdetni jó dolog az elefántnak, de nem biztos, hogy a környezetvédelemnek is az. Ezeken a területeken ez kevés.
Megítélésem szerint itt most olyan lépéseket tenni, amelyeket elvár nemcsak a nagyközönség, nemcsak a civil társadalom, hanem Európa is a környezetvédelemtől. Lehet-e úgy előre haladni, hogy nem látszanak a források, csak az ígéretek? Olyan ígéretek, amelyeket ha összeadok, mondjuk, a kétharmadát fogják elérni a lakásoknak szennyvízelvezetéssel, ez 650 milliárd forint 2006-ig. Kérdezem: benne lesz a költségvetésben az időarányos része? Mert ha nem, akkor azt kell mondani, nem hihetünk az ígéreteknek.
Meg vagyok arról győződve, ha Európa felé akarunk haladni, akkor a virtuális politikával fel kell hagyni. Partner ebben az ellenzék, partner ebben a Fidesz. Partner azért, mert mi igazán oda törekszünk, Európába törekszünk. De olyan módon, hogy emögött valódi teljesítmény legyen.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me