HORVÁTH CSABA

Full text search

HORVÁTH CSABA
HORVÁTH CSABA (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Messzemenően egyetértek mindazokkal a célokkal, amelyeket az ellenzék néhány képviselője itt a vita hevében, no meg az előző hetekben tartott sajtótájékoztatók alkalmával előadott. Csakhogy az előző négy év alatt, amikor hatalmon voltak, önök vajmi keveset tettek nemes céljaik megvalósítása érdekében.
Vegyük például a lakásépítéseket! Az előző kormány lakáspolitikája a hiteltámogatások növelését célozta meg, és ezzel elsősorban a tehetőseket támogatta. Ezzel szemben a jelenlegi kormány lakáspolitikája elsősorban a lakásépítéseket tűzte ki célul, s mielőtt további jó lépéseket tennénk, egy 15 éves nemzeti lakásprogramot dolgozunk ki. Úgy gondoljuk, hogy szükség van egy megfelelő egyensúly tartására a bérlakásépítés, az új lakások építése és a mintegy másfél millió lerobbant tömb- és panellakás felújítására.
Önök három év alatt közel 10 ezer darab bérlakás megépítéséhez ítéltek meg több mint 48 milliárd forintot. Ebből folyósításra került 5,5 milliárd, tehát a következő kormányra hárult ennek a pénzügyi terhe, még 43 milliárd forintot a jelenlegi kormánynak kell teljesítenie ebből a pályázati csomagból.
Ugyancsak önöknek a négy év kormányzás alatt sikerült oda eljutni, hogy a '97-ben épített lakások száma, ami 28 130 darab volt, szinte megegyezik a 2001-ben felépített lakások számával, ami 28 ezer darab volt.
Nézzük meg, ezzel szemben mit tett eddig a Medgyessy-kormány! Rövid távon gyors intézkedéseket hozott a lakásépítés eddigi szegmenseinek és szintjeinek megtartására, javította az alacsony jövedelműek lakáskörülményeinek javulási esélyeit, megerősítette az érvényben lévő lakásépítési támogatási rendszert, döntött a Széchenyi-terv következő üteméről, közvetetten növelte a közalkalmazottak lakáscélú jövedelemképző képességét, hozzájárult a lakásfelújítási költségek fedezetének biztosításához a megemelt szociális juttatások, a nyugdíj-kiegészítés és az özvegyi nyugdíj keretében, megemelte a szociálpolitikai támogatást 500 ezer forinttal, azaz 23 százalékkal, a fiatal házasok számára pedig két gyermek vállalásáig megelőlegezi a szociálpolitikai támogatást.
És most lássuk, mit tesz ezután a Medgyessy-kormány! Hosszabb távon megteremti a szervezeti és jogi feltételeket egy stabil lakáspolitika megvalósításához. Egy minisztérium irányítása vonta a lakás- és építésügyet, létrehozta a Nemzeti Lakáspolitikai Tanácsadó Testületet, és döntött arról, hogy 15 éves nemzeti lakásprogramot kíván elfogadni. Megkezdte a lakás-takarékpénztári, a társasházi, a lakásszövetkezeti és a lakástörvény módosításának előkészítését a 2003. év első félévi törvénykezési ciklusra.
A nemzeti lakásprogram kidolgozása szakmai, civil szervezetek, illetve intézmények széles körének bevonásával történik. A kidolgozott javaslatokat még a beterjesztés előtt nyitott társadalmi vitára bocsátjuk 2003 januárjában.
Amikor önök a szívet melengető céljaikat nyilvánosságra hozták - mint Áder János képviselőtársam a sajtótájékoztatóján -, nagyvonalúan hozzátették, hogy a magyar gazdaság teljesítőképességével megteremthető a Fidesz által javasolt intézkedések költségvetési fedezete. Ezzel kapcsolatban csupán egy problémám van: a szándék és az eredményes megvalósítás között hosszú út áll. Meg kell teremteni a feltételeket, és ez nem csupán elhatározás kérdése. Hozzáértésre, türelemre, konszenzusteremtő készségre és sok-sok kemény munkára van szükség. Úgyhogy én az önök számon kérő stílusban előadott népjóléti céljait egy szimpla blöffnek tartom, és remélem, Áder János képviselőtársam hozzájárul utólag ahhoz, hogy kedvenc kifejezésével éltem.
Hogy miért tartom blöffnek? Sokat foglalkoztam én is kommunikációval, ismerem a forgatókönyvet; a komoly arckifejezéssel előadott hangzatos, nemes célok, az összehangolt fellépés kiváló médiacsemege arra, hogy reggeltől estig a szavazópolgárok mást se halljanak, lássanak a hírekben, mint az önök minden gondot megoldó javaslatait.
Tisztelt ellenzéki hölgyek és urak, akik itt most olyan hevesen követelik a bőkezű népjóléti intézkedéseket, önök nem a választópolgárok sorsáért aggódnak. Önök a saját hatalmukat akarják visszaszerezni, és ezért semmi eszköztől nem riadnak vissza. Egy dologról azonban megfeledkeznek. Arról, amit Abraham Lincoln így fejezett ki: "Néhányszor becsaphatsz mindenkit, mindig becsaphatsz néhányat, de nem csaphatsz be mindig mindenkit."
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me