KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Németh Zsolt képviselő úr, korábbi külügyminisztériumi politikai államtitkár fölvetette a kérdést, hogy mit is akarunk mi - hogy az ő szavait idézzem - a státustörvény ügyében tenni. A szóhasználat már jelzi azt, hogy Németh Zsolt képviselő úr szereti bosszantani a szomszédos országok kormányait. Ő pontosan tudja, hogy ennek a neve határon túli (Németh Zsolt: A szomszédos államokban élő!) magyarokról szóló törvény, beceneve kedvezménytörvény - mert ez kedvezményeket nyújt, nem státust ad a határon túli magyarságnak -, de mivel tudja, hogy erre érzékenyen reagálnak, miért ne csípjen, miért ne szúrjon egyet bele a szomszédos országok kormányaiba - bár ez sok eredményt eddig sem hozott.
Azt mondja, hogy elbizonytalanítottuk a szomszédos országok kormányait és a határon túli magyarokat. Nem bizonytalanítottuk őket el. Nem hiszem, hogy Németh Zsolt képviselő urat bízták volna meg, hogy itt szószólója, ombudsmanja legyen a szomszédos országok kormányainak és a határon túli magyaroknak. Lehet, hogy a Fidesz elbizonytalanodott, de ez meg legyen az ő baja. Ugyanis a Fidesz most nem tudja pontosan, hogy mit kell bírálni; és úgy nehéz bírálni, ha nem tudom pontosan a célt.
Érdekes dolog, amikor vehemensen fellépnek a módosítás ellen, miközben ők módosítani kívánták ezt a törvényt, csak eltitkolták, amikor a Külügyminisztérium átadására sor került. (Németh Zsolt: Martonyi úrnak személyesen mondtam el, négyszemközt.) Többször elmondtuk, újra elmondjuk: úgy akarjuk módosítani, hogy az ne érintse a törvény eredeti céljait, de elfogadható legyen a szomszédos országok kormányainak is, és feleljen meg az európai normáknak.
A külügyben tartott állítólagos vérengzésről szóló rémmesék, Grimm-mesék pedig, tisztelt képviselő úr, teljesen értelmetlenek.
(13.40)
Ön pontosan tudja, hogy a Külügyminisztériumból politikai okok miatt senkit nem bocsátottak el - nem is bocsáthattak, hiszen ott nem voltak pártpolitikusok, ott nem voltak pártkatonák! Politikai tisztogatást csak akkor lehetett volna csinálni, ha önök pártkatonákkal tűzdelték volna tele a Külügyminisztériumot, de ugye nyilván ilyet nem tettek. Akkor meg mi a probléma? Ha valaki szakmai okok miatt esetleg cserére szorul - ilyen a Külügyminisztériumban mindig volt, van, és mindig lesz is, az önök idejében is, a megelőző kormányok idejében is -, teljesen természetes ez a csere; kikerülnek külföldre, külföldről hazajönnek, a Külügyminisztérium így működik. Ezt ön pontosan olyan jól tudja, mint én.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me