NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az uniós csatlakozással kapcsolatos kérdésekről Hörcsik Richárd az előbbiekben szólt. A külpolitika másik fontos területéről, a nemzetpolitikáról engedjenek meg néhány szót. Úgy ítélem meg, hogy itt különösen a jelenlegi kormány ellentmondásos magatartása a státustörvénnyel kapcsolatban követel figyelmet. Ez lovat ad a törvény ellenzői alá, azt eredményezheti, hogy újra kell nyitni szomszédainkkal már lezárt kérdéseket.
Mindmáig nem tudjuk, hogy mi a kormány álláspontja a törvény módosításával kapcsolatban, megmarad-e a gyakorlati módosításoknál, a technikai módosításoknál, vagy pedig megkísérli a törvény érdemi megcsonkítását. A státustörvény végrehajtása pénzügyi vonatkozásban is elakadt. Mindmáig nem tudjuk, hogyan tervezi finanszírozni a törvényben biztosított juttatásokat a kormány, hiszen bár a tárcák előkészítették a második félévre vonatkozó terveiket, még mindig nem született kormánydöntés. Bizonytalanná vált az Illyés Közalapítvány helyzete is, miután a kormány megkísérelte törvénysértő módon eltávolítani a kuratóriumot; a bírósági figyelmeztetés után kényszerültek visszavonni a lépésüket.
Elég gyorsan tudott viszont a kormányzat dönteni arról, hogy az Eximbank 2,5 milliárd forintos hitelt nyújtson Medgyessy Péter barátjának, a kétes hírű nagyváradi vállalkozónak, Mudura Sándornak a plazaépítéséhez. A polgári kormány 2 milliárd forintos erdélyi magyar egyetemi támogatást nyújtott, önök egy havernak nyújtottak 2,5 milliárdos támogatást egy plazára. Medgyessy Péter miniszterelnök úr a parlamentben is valótlanságot állított, amikor úgy fogalmazott, hogy az erről szóló döntés a polgári kormányzás idején született. Az igazgatósági döntés június 24-én született, a szerződést pedig július végén írták alá. Tudomásom szerint már önök voltak ekkor kormányon.
Még egy kérdésről kell szólnom, a példa nélküli tisztogatásról, vagy mondhatni, vérengzésről a Külügyminisztériumban és a Határon Túli Magyarok Hivatalában. A Külügyminisztériumban tucatnál is több főosztályvezetőt menesztettek, úgy váltották le őket, hogy nemhogy nagyköveti posztot - ahogy Medgyessy Péter ezt állította -, de semmilyen más, megfelelő beosztást nem kínáltak nekik; és megdöbbentő az a mód, ahogy minap lefejezték a Határon Túli Magyarok Hivatalát is, menesztették a hivatal teljes vezetését. Hogyan lehetséges ezután a szakmai munka folyamatos biztosítása? Vagy talán éppen ez lenne a cél, a nemzetpolitika szakmai hátterének a szétverése? És mindezt azért, hogy talán leplezhessék valódi szándékaikat, félelmem szerint a rombolás nemzetpolitikáját, és előkészítsék a státustörvény érdemi megcsonkítását?
Tisztelt Képviselőtársaim! Egyet kívánok: ne legyen igazam!
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me