ERDÉSZ ZOLTÁN

Full text search

ERDÉSZ ZOLTÁN
ERDÉSZ ZOLTÁN, az informatikai és távközlési bizottság előadója: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az informatikai és távközlési bizottság a 2002. október 28-ai ülésén áttekintette a törvényjavaslatot, különös tekintettel annak 47. és 52. §-ára, amely a Távközlési és Informatikai Minisztérium, illetve a Miniszterelnöki Hivatal társadalmi kapcsolatok hivatala által végzett feladatokkal függ össze.
A bizottság munkájában részt vevő parlamenti képviselők többségében két gondolat fogalmazódott meg. Az egyik egy általános észrevétel. A bizottság első ülésein többször megfogalmaztuk, mind a miniszterek feladat- és hatáskörének változásával összefüggésben elfogadott törvénymódosításnál, mind pedig a miniszter urak meghallgatásán, hogy az informatikai terület kettéosztását az előző kormányzati időszakhoz képest nem tartjuk szerencsésnek. Lett volna lehetőség arra, hogy a kormány ezt a problémát egy törvénymódosítás keretében rendezze, de ez nem sikerült, így ez a kettéosztottság csak erősödik a jövőben. Ez a kettéosztottság különösen erősödik a PKI kapcsán, ahol az általános jogi szabályozás az informatikai és hírközlési miniszterhez kerül, másrészt viszont a kormányzati elektronikus aláírásrendszer kialakítására és egyébként a kormányzati portál működtetésére a korábbi hatásköri megosztások alapján a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kap lehetőséget. Ezzel azonban az a komoly probléma, hogy a kormányzati portál az a funkció, az a rendszer, melyen keresztül az elektronikus közigazgatás megvalósítható. Az elektronikus közigazgatáson belül az egyes portálokon keresztül elérhető funkciók ellátását kell szabályozni, hogy azok milyen mögöttes munkafolyamatokon keresztül, milyen elektronikus aláírás-lehetőséggel történnek, illetve hogyan lehet támogatni az egyes szolgáltatások elérését.
Ha e feladatok szabályozása két helyre kerül, mert egyrészről a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, másrészről viszont az informatikai és hírközlési miniszter jóváhagyása kell, akkor ez egy olyan ellentmondás, amit felesleges fenntartani a rendszerben. Ennek megváltoztatását mindenképpen javasolta a bizottság többsége.
Az itt elhangzottak alapján a bizottság a törvénytervezetet jelen formájában elfogadásra nem támogatja. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me