SIMON GÁBOR

Full text search

SIMON GÁBOR
SIMON GÁBOR, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság a 2002. október 8-án megtartott ülésén megtárgyalta és kialakította a véleményét a T/949. számon előterjesztett törvényjavaslatról, a miniszterek feladat- és hatáskörének változásával összefüggésben. A bizottság azzal bízott meg, hogy mind a többségi, mind a kisebbségi véleményt jelen pillanatban ismertessem.
A bizottság többségi véleménye az alábbiakban fogalmazódott meg: az ajánlott törvénymódosítás egészében és részeiben szükséges, tartalmilag és formailag megfelelő, összhangban van a hatályos jogszabályokkal, azt a bizottság támogatja. A bizottsági vitában a többségi támogató álláspontot kifejtő kormánypárti képviselő tagok szakmai álláspontja az alábbiakban testesült meg: 1994-98 között a szociális párbeszéd intézményei, az érdekegyeztetés rendszere szerves módon fejlődött az országban. Különösen fontos szerepet játszott ebben a munka törvénykönyve módosítása, amely az érdekképviseletek társadalmi és működési helyzetét egyaránt jobbította, s az a közalkalmazotti törvénymódosítás, amely az önkormányzati és intézményi szintű érdekegyeztetés rendszerét is kialakította, illetve azt megerősítette. Bebizonyosodott, hogy jobbító, szemléletformáló hatása egyaránt nélkülözhetetlen a gazdasági, társadalmi feszültségek enyhítéséhez és az ország modernizációjához.
Erre szolgáltatott jó példát a kormány és az érintett érdekképviseletek között 1996-ban kötött hároméves közalkalmazotti megállapodás, amelynek érvényesülése sokat javított a közszféra akkori helyzetén. A Munkaügyi Minisztériumot 1998-ban az Orbán-kormány szüntette meg, feladatait a Gazdasági, valamint a Szociális és Családügyi és részben az Oktatási Minisztérium között osztották fel. Ez nagymértékben hozzájárult a munka világában kialakult feszült helyzethez. Egyébként Nyugat-Európában, a polgári demokráciákban a munkaügyi és foglalkoztatáspolitikai kérdésekkel rendre önálló tárca foglalkozik, az ilyen országok között - például: a Benelux-államok, Franciaország, Ausztria, Spanyolország, sorolhatnám tovább - szinte majd' minden európai uniós tagország ott van. Ezekben a felsorolt országokban a munka világát a munka- és szociálisügyi miniszterek fogják össze. Teszik mindezt abból a megfontolásból is, miszerint a gazdasági növekedés nem elégséges feltétele a munkanélküliség csökkentésének és a foglalkoztatási szint növelésének. A gazdaságpolitikával összhangban lévő, ahhoz igazodó, aktív foglalkoztatáspolitikai szerepvállalás szükséges, aminek a koordinálását a munkaügyi tárca kell hogy végezze. A csatlakozni kívánó országok esetében munkaügyi és szociális minisztérium működik például a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban, Litvániában, Szlovéniában, Szlovákiában is.
A 2002-es választásokat követően a Magyar Köztársaság kormánya a 2002. évi XI. törvényben, amely a minisztériumok felsorolását tartalmazza, újra felállítja a munka világát összefogó és koordináló minisztériumot, nevezetesen a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumot. Ez a szervezeti feltétele a kormányprogram végrehajtásának, az egységesebb és hatékonyabb munkaügyi igazgatásnak, a tartalmas és konszenzusra törekvő érdekegyeztetésnek. A nemzeti közép kormányának elképzeléseiben jelentős szerepet kapott a munka világa, a munkavállalók jogainak kiterjesztése és biztosítása, az állam szociális felelősségének megerősítése. Egy kézbe került a bérpolitika, a munkaügyi kapcsolatok, a munkaügyi jogalkotás, a felnőttképzés, a foglalkoztatáspolitika, valamint a munkavédelem és a munkabiztonság kérdéskörével foglalkozó kérdések. Ez összehangoltabb együttműködést tesz lehetővé az egyes területek között, másrészt hatékonyabb feladat-végrehajtást biztosít az igazgatásban is.
A nemzetgazdaság fejlődésének szükséges feltétele, hogy a munkaerőpiac folyamatosan bővülhessen, és mind a munkavállalók, mind a munkaadók felé a kormányzat kezdeményező szereppel lépjen fel. Az érintettekkel való tárgyalásokon egyértelmű igénnyé vált a világos szervezeti struktúrák kialakítása, a fent említett feladatok egy minisztérium keretén belül történő összefogása. Ezt támasztotta alá a tripartit, makroszintű formális és informális érdekegyeztetésnek az az eleme, hogy a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium teremti meg a feltételeket, és legtöbbször a kormányzati álláspontot ezeken az érdekegyeztetéseken ez a minisztérium képviseli.
A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi bizottság 2002. október 8-án megtartott ülésén kisebbségi véleményként a következők fogalmazódtak meg ellenzéki képviselőtársaink részéről. Az ellenzéki képviselők álláspontja alapján a kialakult szokásjog szerint a kormányalakítás mindig a kormány jogköre, ebből következően a vele járó felelősség is a kormányé, ezért a Fidesz-, valamint az MDF-frakció (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) az álláspontját úgy alakította ki, hogy ebben a vitában nem kíván érdemben részt venni, tartózkodnak a vitában, valamint tartózkodnak a szavazáskor is.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me