DR. SZAKÁCS IMRE

Full text search

DR. SZAKÁCS IMRE
DR. SZAKÁCS IMRE, az alkotmány- és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Valóban, az Országgyűlés alkotmány- és igazságügyi bizottsága július 4-én tárgyalta a magyar függetlenség napjáról szóló T/464. számú törvényjavaslat általános vitára alkalmasságát. Valóban azon a napon - ahogy Avarkeszi képviselőtársam mondta -, amikor az Erzsébet hídi csata megkezdődött. Azon a napon, amikor máig tisztázatlan körülmények között a rendőrség előbb lezárta a hidat, mint ahogy a tüntetők megjelentek. De ezt csak azért mondom, mert az alkotmányügyi bizottság munkájának megkezdésekor mi nem tudtuk, hogy a híd le van zárva - ezt Avarkeszi képviselőtársam említette most meg.
A törvényjavaslat valóban nagy vitát váltott ki az alkotmányügyi bizottságban, hiszen ellenzéki oldalról elmondtuk, hogy ezt egy olyan politikai indíttatású törvényjavaslatnak tartjuk, amelynek célja nem más, mint hogy annullálja a korábban elfogadott 2001. évi XVII. törvényt. Elmondtuk, nem értünk egyet azzal, hogy egy olyan törvényt, amelyet a parlament 2001-ben több mint 90 százalékos többséggel fogadott el, egy olyan kormány és olyan párt annulláljon, amelynek valamelyes szerepe volt abban - ha másképp nem, mint jogutód pártnak -, hogy azok a szovjet csapatok, melyek ’91-ben távoztak, itt voltak. Hiszen az is elhangzott az alkotmányügyi bizottság ülésén kisebbségi véleményként, hogy ha 1989-ben a Magyar Szocialista Párt a megalakulásakor deklarálta, hogy ő az MSZMP teljes körű jogutódjának tekinti magát, ez bizony nemcsak azt jelenti, hogy az az ingatlanvagyon és pénzvagyon, amely az MSZMP tulajdonában volt, átkerül az MSZP-hez, hanem azokban a döntésekben is jogutód, amelyek korábban az MSZMP-hez kötődtek, így például a szovjet csapatok behívása 1956-ban. Ízléstelen az, hogy ők ezt megváltoztatják.
(16.30)
Valóban, sok minden elhangzott a bizottsági ülésen. Azt szeretném elmondani, hogy kisebbségi véleményként egyszer sem hangzott el, hogy bárki megkérdőjelezte a jelenlegi kormánynak azt a jogát, hogy ilyen törvényjavaslatot nyújtson be, legfeljebb ízléstelennek lett minősítve.
Azt is elmondtuk, hogy tudjuk jól, hogy az a többség, amellyel rendelkezik a jelenlegi kormánykoalíció a parlamentben, alkalmas arra, hogy ezt a törvényt átvigye. Ettől függetlenül jeleztük, hogy ez számunkra elfogadhatatlan, és ennek eredményeképpen született meg az a szavazás, amely valóban 15 igen szavazat a szocialisták és a szabad demokrata képviselők részéről, és 12 nem szavazat a Demokrata Fórum és a Fidesz tagjai részéről. A Ház elé úgy nyújtotta be az alkotmányügyi bizottság az ajánlást, hogy többségi támogatást élvez.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me