BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Két olyan beruházásvédelmi megállapodás kihirdetéséről szóló előterjesztés szerepel a tisztelt Ház napirendjén, amelyeket az Országgyűlés korábban határozatával már megerősített. A beruházásvédelmi megállapodások alapvető célja a külföldi befektetések elősegítése, a külföldi befektetők védelme.
Mindkét megállapodás olyan nemzetközi normába foglalt garanciákat tartalmaz a külföldi beruházások létesítésére és működésére vonatkozóan, amelyek kizárják az egyoldalú változtatás lehetőségét. Rendelkeznek továbbá a beruházási viták rendezéséről is. Ha a beruházó és a fogadó állam között a beruházással kapcsolatosan vita keletkezik, azt semleges, nemzetközi választottbíróság elé lehet terjeszteni. A megállapodások aláírásával az államok vállalják, hogy alávetik magukat ennek az eljárásnak.
A megállapodások tartalmukat tekintve megfelelnek a nemzetközi gyakorlatnak és az általunk eddig megkötött más, kétoldalú szerződésekben foglaltaknak. Mindkét szerződés tartalmazza mindazokat a normákat, amelyek alkalmazása megerősíti a partner országokhoz fűződő gazdasági kapcsolatainkat, és megfelelő alapul szolgálnak újabb, kölcsönösen előnyös befektetések megvalósításához.
A nemzetközi megállapodások megkötésének szabályai szerint a megkötött beruházásvédelmi megállapodások már hatályba léptek. Ahhoz azonban, hogy a megállapodások a belső jog részévé váljanak, szükséges azok törvényben való kihirdetése.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottak alapján kérem a beruházások védelméről szóló megállapodások kihirdetéséről szóló előterjesztések elfogadását.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me