BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A magyar-lengyel kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény módosítását az indokolta, hogy a két ország eltérő belső szabályozása következtében a Lengyelországban élő magyar nyugdíjasok hátrányos helyzetbe kerültek. Lengyelországban ugyanis - ellentétben a magyar gyakorlattal - a nyugdíj után is adót kell fizetni.
A jegyzőkönyv olyan szabályozást tartalmaz, hogy az a nyugdíj és más hasonló térítés, amelyet az egyik szerződő állam kötelező nyugdíjrendszere alapján fizetnek a másik szerződő államban élőnek, csak a szerződő államban adóztatható, a folyósító szerződő államban, értelemszerűen. A módosítás következtében a Magyarországról Lengyelországba áttelepülteknek a kötelező nyugdíjrendszer alapján Magyarországról járó nyugdíjak után a jövőben nem kell Lengyelországban adót fizetniük.
Ebben az esetben is a nemzetközi megállapodások szabálya alapján a jegyzőkönyv már hatályba lépett. Itt is ahhoz, hogy a jegyzőkönyv a belső jog részévé váljon, szükséges annak törvényben való kihirdetése, amiről az Országgyűlésnek kell rendelkeznie.
Tisztelt Ház! Ezek alapján kérem a jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló előterjesztés elfogadását.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me