DR. GURMAI ZITA

Full text search

DR. GURMAI ZITA
DR. GURMAI ZITA, a külügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Abban a kérdésben kell döntenünk, hogy Magyarország csatlakozzon-e az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló, Hágában 1995. június 16-án aláírt nemzetközi megállapodáshoz.
A cím alapján talán távoli dolognak tűnik, pedig a megállapodással érintett madarak jó ismerőseink: a különböző gémfajok, a récék és kedvenc madaraink, a gólyák is, de idetartozik az Andersen-meséből ismert rút kiskacsa vagy az énekes hattyú is.
A megállapodás nemzetközi előzményei, mondhatni, hosszú múltra nyúlnak vissza: a vizes élőhelyekről mint a vízimadarak élőhelyéről 1971-ben született a ramsari egyezmény; a vándorló, vadon élő állatfajok védelméről 1979-ben született egyezmény, ennek fejleményeként fogadták el a bonni egyezményt 1985-ben, ami a jelen megállapodás alapja.
A hágai megállapodás olyan intézkedéseket foglal magában, amelyek feltétlenül szükségesek ezeknek a különleges madaraknak a védelméhez, például élőhelyeik megóvása, zsákmányolásuk korlátozása, nem utolsósorban pedig ökológiai jellemzőik megismerése. Elengedhetetlenek ezek a lépések: a mai világunkban nemcsak a vándorlás során vannak veszélyeknek kitéve ezek a madarak, mint azt annak idején Fekete Istvánnál olvashattuk a Kelében, mindinkább csökken a vizes élőhelyek területe, minőségük folyamatosan romlik.
A megállapodást szakmai szempontból képesek vagyunk vállalni, a minisztérium tájékoztatása szerint az egyezményben foglalt feladatok elvégzése megtörtént vagy folyamatban van. A megállapodást 1995-ben fogalmazták meg Hágában, és 1999-ig nyitva állt aláírásra, addig Magyarország nem írta alá, így most nem aláíróként, hanem csatlakozóként kapcsolódhatunk a megállapodáshoz. Szerencsére ez csak egy apró szépséghiba, mert a csatlakozással ugyanolyan jogok illetnek meg, mint amilyen kötelezettségeket vállalunk.
A megállapodás lehetővé teszi úgynevezett fenntartás megfogalmazását is - Magyarország élni kíván egy ilyen lehetőséggel. A 3. mellékletben foglalt cselekvési terv egyik pontja szerint törekedni kell arra, hogy 2000-ig az ólomsöréttel történő vadászat a vizes területeken szűnjön meg. Ehelyett azzal a fenntartással élnénk, hogy az ólomsörét használata 2005. augusztus 15-éig szűnjön meg. Ha a pozitív oldalát nézzük, akkor a csatlakozással három éven belül megszűnik ez a környezetvédelmi szempontból is szennyező tevékenység.
A megállapodás követelményeinek betartása költséget is jelent, ezt indokolt érvényesíteni az állami költségvetés tervezésekor. Bátran állíthatjuk, hogy a megállapodáshoz való csatlakozásunk szükséges mind természetvédelmi szakmai szempontból, mind pedig a nemzetközi kapcsolatainkat tekintve. A külügyi bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak ítélte az előterjesztést.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me