SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Hála az ön kérdésének, az egyik napilap részletes cikkének, Kolber István képviselő úr tájékoztatásának meg azoknak a konzultációknak, amelyeket ennek folyományaként folytattam, elég jól sikerült megismernem a balatonfenyvesi kisvasút problémáját. Amit ezeknek a konzultációknak a nyomán megtudtam, az tulajdonképpen egy általános tünetet mutat be.
Nagyon helyes, aranyos, turisztikai szempontból lényeges kisvasutak léteznek Magyarországon; csak az a baj velük, hogy nagyon kicsiny a kihasználtságuk, hiszen a rendelkezésemre álló adatok szerint például az ön által említett szakaszokon napi tíz-tizenkét utas közlekedik. Aminek persze megvan a magyarázata, hiszen - a Magyar Nemzet cikkéből idézve - legutóbb már csak egy gyermeket szállított a vonat; munkalehetőség nagyon kevés van, az állami gazdaság valamikor 2600 embert foglalkoztatott, ma a dolgozók száma alig haladja meg a százat. Ebből az következik, hogy ezek a kisvasutak rendkívül veszteségesek, a veszteségből meg az következik, hogy nincs pénz a pálya felújítására, s mivel erre nincs pénz, maga a pálya rendkívül balesetveszélyessé válik - és itt vagyunk azzal a problematikával, amit valahogy meg kellene oldanunk.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ennek a problémának a megoldására a saját lehetősége keretein belül kész. Ezt bizonyítja, hogy ebben az évben 50 millió forintot fordítottunk, fordított a MÁV a Balatonfenyves-Pálmajor vonalszakasz átépítésére, ahol tehát nem végjátékról, hanem közjátékról van szó, mert természetesen a pályafenntartás munkálatainak idején a vasút sajnálatos módon nem közlekedhet, de csak azért, hogy jövőre annál biztonságosabb körülmények között közlekedhessen.
A továbbiakat majd a következő egy percben mondom el. Köszönöm szépen.
(12.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me