MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A Szabad Demokraták Szövetsége 1993-ban egyhangú határozatot hozott, amely célul tűzte ki a sorozott állományú fegyveres erők átalakítását önkéntes, hivatásos modern hadsereggé. E cél érdekében előírta, hogy figyelemmel kell kísérni a hadkötelezettség igénybevételének szükségességét, és kezdeményezni kell annak megszüntetését, ha az ország biztonsága enélkül garantálható.
Az új MSZP-SZDSZ-kormány honvédelmi programja szerint a haderőreform végrehajtása alapfeltétele a honvédelmi rendszerváltásnak, ezért legkésőbb 2006-ig a kormány önkéntes, hivatásos hadsereget hoz létre, hogy eleget tudjon tenni a NATO-kötelezettségeknek is.
Simicskó István, a honvédelmi bizottság fideszes alelnöke úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz csak a nemzetőrség bevezetésével együtt, 2010-től szüntetné meg a sorkötelezettséget. Emiatt kicsi az esélye annak, hogy kétharmados törvénnyel megoldható a probléma. Sajtóhírek szerint a kormány egyelőre nem törvénymódosítással oldaná meg a helyzetet, hanem a következő években egyre kevesebb fiatalt hívnának be katonának.
Tények és számadatok alapján állítható, hogy a hivatásos hadsereg a társadalom egésze számára is gazdaságosabban tartható fenn és fejleszthető, mint a jelenlegi kényszersorozáson alapuló, a leggyengébb képességű személyekre lefelé nivelláló, elavult tömeghadsereg fenntartása. Jelenleg két hadsereget kell finanszírozni, két kiképzési rendszert, az alig használatos sorozottat és a fejlesztés alatt álló hivatásost, ami nagy pazarlás.
(12.10)
Ezért szorgalmazzuk, hogy a kormányprogramnak megfelelően az önkéntes, hivatásos haderő minél hamarabb felállításra kerüljön.
Kérdezem mintegy félmillió sorköteles nevében és a magam nevében is miniszter úrtól: mit kíván tenni annak érdekében, hogy a kormányprogramban lefektetett közös koalíciós cél minél gyorsabban és teljesebben megvalósulhasson?
Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me