KÁRPÁTI ZSUZSA

Full text search

KÁRPÁTI ZSUZSA
KÁRPÁTI ZSUZSA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egyetértek Mátrai Márta képviselő asszonnyal, aki azt mondja, hogy értékrendi különbség van az ellenzék és a kormányzó pártok között. Ezzel egyet is lehet érteni, azonban úgy gondolom, hogy nem a polgári és a nem polgári értelemben. Hiszen bizonyára tanult képviselőtársaim a történelemből legalább azt ismerik, hogy az I. Internacionálé egyik ülésén Marx Károly volt az, aki az ár és az érték kérdésében úgy kezdte a közgazdasági előadását, hogy polgárok. Tehát ilyen értelemben azt gondolom, hogy állampolgárokról beszélhetünk, és mi a családok támogatásánál is az állampolgárokról polgári értelemben beszélünk. Ezért nekünk valamennyi család és valamennyi gyerek egyforma és egyenlő.
A probléma az, hogy a tények borzasztó makacs dolgok, és ezek mást mutatnak. Azt mutatják, hogy a Fidesz-kormányban a gyermekes családok számára két típusú ellátás és két különböző típusú és színvonalú ellátás volt, és ilyet hozott létre a Fidesz-kormány. A különbségtevés tehát egyértelműen az volt, hogy a szülőnek volt-e legális munkája, és ezen belül pedig mennyi munkajövedelemmel rendelkezett. Úgy támogatta a Fidesz-kormány a családokat, hogy a jobb jövedelmi helyzetben lévő családokat támogatta, miközben mellőzte a többi család megfelelő mértékű támogatását.
Ha már az iskoláztatási támogatásnál tartunk, akkor azt gondolhatjuk, hogy ezzel a szabályozással nem is volt semmi probléma; de, igen tisztelt képviselőtársaim, volt, hiszen ez a legdurvább és legsértőbb megoldás, méghozzá úgy, hogy a morális értékítéleten túl emögött semmiféle szakmai érv nem húzódott meg. Ez az intézkedés, amely ’99-ben lépett hatályba, az alanyi jogosultság helyett (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) érdemhez kötötte az ellátást. A Szocialista Párt és a szabad demokraták számára pedig nincsenek érdemes és kevésbé érdemes családok. Ezért szeretnénk újra visszaállítani az egységes családi pótlék intézményét.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me