DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A mezőgazdasági termelőket a szakszerűséget mellőző, ostoba agrárpolitika fosztotta ki.
Ha a mezőgazdaság termelése nem csökken 30-40 százalékkal, ha megmarad a méltányos jövedelemszerzés lehetősége az ágazatban, akkor az üzletrész-tulajdonosok többsége nem is akarná értékesíteni az üzletrészét. Az üzletrészvásárlás tekintetében két szakaszt lehet világosan elkülöníteni: az első szakasz a piaci alapú vásárlás szakasza az üzletrészek forgalmában - itt a kereslet és a kínálat határozta meg az árakat, értékesítési kényszer senki esetében nem volt, így képviselő úr, ön is vásárolhatott volna üzletrészt, lehet hogy ezt meg is tette.
Tehát ilyen értelemben adókedvezmény természetesen volt, elővásárlási lehetőség volt, a szövetkezeteket és a tagjaikat illette meg ez az elővásárlási lehetőség, amely racionális volt gazdaságilag is, annak érdekében, hogy a külső üzletrészesek száma csökkenjen, akiknek egyébként szavazati joguk sem volt.
A második szakasz: a választási célú állami vásárlás szakasza. Az Orbán-kormány az adófizetők pénzén választási célokra 63 milliárd forintot költött el ez ideig. Úgy gondolom, hogy ez a folyamat igazságtalan volt - gondoljunk az első törvényekre, amelyeket önök meghoztak, amikor a szövetkezeti tagoknak, az aktívaknak és a nyugdíjasoknak kellett volna kifizetni a külsősök üzletrészét. Ezt az Alkotmánybíróság megsemmisítette, azt követően pedig lépcsőzetesen húzták a mézesmadzagot.
Mi úgy gondoljuk, hogy ez a folyamat társadalmilag igazságtalan, ezt be kívánjuk fejezni: a költségvetés lehetőségei között minden alanyi jogú üzletrész-tulajdonosnak lehetőséget akarunk adni az értékesítésre, és a felszámolt szövetkezetek tagjait kárpótolni kívánjuk.
Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me