DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ, az alkotmány- és igazságügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A területfejlesztési bizottságtól eltérően az alkotmány- és igazságügyi bizottság ülésén nem volt már ilyen hosszú, részletes vita a témában. Néhány általános kérdést érintettünk, illetve kitértünk a vitában azoknak a szervezeteknek a helyzetére, amelyek a bizottság kompetenciájába tartoznak. Ellenzéki képviselőtársaink egyáltalán nem is vettek részt a vitában, pontosabban nem szóltak hozzá, ez előrevetítette a szavazás későbbi eredményét.
Három általános gondolat hangzott el a zárszámadással kapcsolatban. Az egyik a 2001. évi gazdasági folyamatok előrejelzése, erről Veres János képviselőtársam, a költségvetési bizottság előadója beszélt már, nálunk is hasonló észrevételek hangzottak el, elsősorban az infláció alábecsülése; 6 százalékos infláció szerepelt a kormányzati elképzelések között, ez több mint másfélszerese lett a valóságban.
Szó volt a bizottság ülésén a garanciavállalás kérdéséről, amiről szintén beszélt a költségvetési bizottság előadója. Elmondtuk, hogy valóban viszonylag nagy tételben volt garanciavállalás, és ezek időnként csak utólag kerültek az Országgyűlés elé. Ugyanígy beszéltünk a többletbevételek elköltéséről. Mi sem tartottuk helyesnek azt a módszert, hogy a kormány csak utólag hozta e bevételek elköltését az Országgyűlés elé, mintegy utólagos jóváhagyásra.
Elhangzott, hogy nagyon sajátos helyzetben tárgyaljuk ezt a zárszámadást, hiszen a 2001. évi költségvetést még az előző kormány terjesztette be, az előző parlamenti többség fogadta el, és ez annyiban is más a 2002. évhez képest, hogy a 2002-es költségvetést már ez az Országgyűlés ennek a kormánynak a javaslata alapján szerencsére módosítani tudta. Ez biztosította azt, hogy a kormány a száznapos programját végre tudta hajtani.
Négy olyan területtel foglalkoztunk, amelyek az alkotmányügyi bizottság kompetenciája szempontjából fontosak. Az egyik ezek közül az Állampolgári Biztosok Hivatalának a helyzete volt. Ez azért is volt aktuális, mert a bizottság ugyanezen az ülésen tárgyalta meg az országgyűlési biztosok 2001. évi tevékenységéről szóló jelentést. Örömmel vettük tudomásul azt, hogy végre új épületbe költözhettek a biztosok, de el kellett mondanunk, pontosan a beszámolók alapján, hogy nem tökéletes megoldás, még mindig vannak olyan munkatársak, akik nem megfelelő körülmények között dolgoznak. Erre feltétlenül megoldást kell találni.
A másik ilyen terület, amivel foglalkoztunk, ez az Alkotmánybíróság területe. A számvevőszéki jelentés is elmondja, hogy az Alkotmánybíróságnak nincsen szervezeti és működési szabályzata. Tudjuk, hogy ez nemcsak az Alkotmánybíróság hibája, régóta húzódó probléma, a politikai pártok, a frakciók nem tudtak megegyezni abban, hogy az Alkotmánybíróságról szóló törvény milyen módon módosuljon. Felvetettük a büntetés-végrehajtás problémáit mint szintén évek óta húzódó problémát, az ÁSZ-jelentés is ír a likviditási problémákról.
Végül mint legjelentősebb területtel, számunkra legfontosabb és legjelentősebb területtel, foglalkoztunk a bíróságok helyzetével, itt is kiemelve két kérdést. Az egyik a rendszeres személyi juttatásra szánt összeg. Ez több mint 16 milliárd forint volt, ugyanakkor ennek nagy része a szabálysértési feladatok ellátására, illetve a 40 ezer forintos minimálbér-emelésre, az egyszeri kiegészítésre folyt, és csupán 8,75 százalékkal emelkedhetett az illetményi alap. Még nagyobb gondok voltak a dologi kiadások területén, hiszen az ár- és díjemeléseket a költségvetési támogatás nem ellentételezte. Megállapíthattuk, hogy erre az évre is igaz volt, hogy az előző kormánynak mostohagyermekei voltak a bíróságok. Ezen feltétlenül változtatni kell. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me