DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR

Full text search

DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR
DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR, a mezőgazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A mezőgazdasági bizottság - ahogy az előttem szóló is elmondta - szeptember 11-én megtárgyalta a 2001-es zárszámadási törvényt és az Állami Számvevőszék jelentését erről a törvényről. A bizottság természetesen csak a mezőgazdaságot érintő részekkel foglalkozott, és valóban, 11 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett ez elfogadásra került.
Ennek dacára a mezőgazdasági bizottság ellenzéki képviselői úgy gondolták, hogy kisebbségi véleményt fogalmaznak meg. Ennek az oka nem az volt, hogy az Állami Számvevőszék által jelzett néhány apró dologgal nem értettünk egyet, mint például, hogy az intézményeknél alapító okiratok hiányoznak - bár mondjuk ’98 óta rendelet szól arról, hogy ezeket meg kellett volna csinálni -, vagy mondjuk, hogy az Agrárrendtartási Hivatalnál létezik egy 380 milliós tétel, amelyről maga az Állami Számvevőszék sem igazán tudta kideríteni, hogy pontosan mit takar, hanem inkább azért állítottunk kisebbségi előadót, mert egy olyan törvénymódosítás jelentkezett, amely egy komoly tétellel számolt, jelen esetben egy 60 milliárdos tétellel, amely mindazon felül, hogy költségvetési hiányt növel - tehát egyáltalán nem egy rendkívüli helyzetről van szó -, az indoklás szerint egy hiteltartozás kiegyenlítéséről, illetve az indoklás szerint elemi károk kifizetéséről szólt.
Elég komoly vita volt a bizottságon belül e tétellel kapcsolatban, részben a magyar irodalmi megfogalmazása szempontjából, hiszen itt egy “legfeljebb” szót használt, és a számvitelben a “legfeljebb”, a “talán” meg a “lehet” szót sem igazán szoktuk alkalmazni. De még inkább azért, mert az ellenzéki képviselők természetesen elolvasták a Magyar Szocialista Párt akkori agrárprogramját, amelyben 110 milliárdról volt szó, maga az aktuális miniszter sajtótájékoztatójában 72 milliárdról szólt - nos, ehhez képest most már “legfeljebb” 60 milliárdról van szó; a mi számításaink szerint ennél sokkal többről lenne szó. Számomra a legérdekesebb az volt, hogy egy ott lévő miniszteri funkcionárius elmondta - kicsit zavartan -, hogy tulajdonképpen pontosan 42 milliárdról van szó; kiderült, hogy a 60 milliárdból 42 milliárd lesz arra a célra, és a maradék majd az aszálykárra lesz felhasználva. Tették mindezt úgy, hogy aki emlékszik, tudja, az új kormány már kapott a Pénzügyminisztériumtól a rendkívüli keretből egy 6 milliárdos segélyt, illetve egy ekkora összeget, amelyből 3,2 milliárdot agrártámogatásra kívánt felhasználni, 1,7 milliárdot az almatermelők megsegítésére szánt; ami megint érdekes, hogy az 1,7 milliárd ma reggelre 2,8 milliárd lett, hiszen bizottsági ülésen ezt hallottuk a miniszter úrtól.
Úgy gondoltuk, hogy mi nem szeretnénk ezt a 60 milliárdot, elmondjuk a nagy nyilvánosság előtt is, hogy sokkal többről lenne szó. Számunkra filozofikusan az sem derült ki igazán, hogy egy egyszeri, ismétlem: egy egyszeri hitelleírásról lenne-e szó, vagy ez egy folyamat lenne. Nos, ez sem derült ki számunkra; mint ahogy az sem derült ki, ahogy itt egy másik bizottság előadója elmondta, hogy ezzel tulajdonképpen bankokat segítünk meg, vagy valóban segítünk azokon a gazdákon, hiszen nyugodtan elmondhatjuk, hogy a hitelállomány 90 százaléka nem igazán az egyéni gazdáknál van, hanem termelőszövetkezeteknél van ez az összeg.
Ezért úgy gondoltuk, hogy bár az elvekkel - hiszen szükség van erre - egyetértünk, tartózkodunk ezen a szavazáson, és valóban, ahogy elhangzott, 11 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett, tartózkodásunkkal támogattuk.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me