DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A költségvetési bizottság a benyújtott zárszámadási törvényjavaslatot szeptember 10-ei ülésén tárgyalta meg, és ezen ülés döntésének értelmében 14 igen szavazattal, 4 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta. Természetesen a bizottság a benyújtott javaslatot az Állami Számvevőszék jelentésével együtt, a kettőt - mivel tartalmilag összekapcsolódnak - együttes vitában tárgyalta, nyilván külön döntés magáról a számvevőszéki jelentésről nem történik, a benyújtott törvényjavaslatról folyt a vita, illetve született meg a határozat.
Érdekességként szeretném elmondani a Ház jelen lévő tagjainak, illetve a nyilvánosságon keresztül az érdeklődő állampolgároknak, hogy az a különleges helyzet állt elő a költségvetési bizottságban, hogy a 2001. év zárszámadásáról szóló törvényjavaslatot a 2001. évben végig pénzügyminiszterként működő Varga Mihály képviselőtársunk, jelenleg a bizottság elnöke tartózkodásával illette (Derültség az MSZP soraiban.), tehát nem fogadta el tulajdonképpen a zárszámadási javaslatot. De nyilván ennek a magyarázatát meg fogjuk kapni a vitában a későbbiek során, csak ez meglepetést okozott a bizottság jelen lévő tagjai körében. De ezzel együtt a bizottság - ahogyan elmondtam - döntő többséggel általános vitára alkalmasnak ítélte a javaslatot.
A vitában elég sok kérdéskör került szóba, és elég sok kérdéskört érintettek a bizottság tagjai, elsősorban onnan indulva, amit itt már a pénzügyminiszter úr expozéjában is hallhattunk, hogy a 2001. évi, pontosabban ez a beszámoló annak a kétéves költségvetésnek az első évéről készült beszámoló, amely kétéves költségvetés akkor úgymond forradalmi újításként került interpretálásra az akkori kormánypártok által, és azokat a pozitív jelzőket mondták el a költségvetési javaslat parlamenti tárgyalása során, amire most itt a miniszter úr egy pontos idézettel reagált is, amely szerint ez növeli a kiszámíthatóságot, javítja a gazdálkodó szervezetek előrelátási lehetőségét, javítja a tervezhetőséget, sok-sok más pozitívumot elmondva.
Az ezt többségében általános vitára alkalmasnak ítélő kormánypárti képviselők ezzel szemben elmondták, hogy ez a kétéves költségvetés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az első évben mindenképpen azok az aggályok érvényesültek, vagy azok az aggályok váltak valóra, amelyeket annak idején az akkori ellenzéki képviselők itt a parlamenti vitában és más megszólalásokban is elmondtak. Ilyen értelemben kifejezetten kedvezőtlenül alakította a 2001. év mind költségvetési gazdálkodását, mind a költségvetés átláthatóságát, mind pedig a vállalkozó gazdálkodó szervezetek bizalmát a kormányzat iránt az a tény, hogy noha a költségvetésben 6 százalékkal volt tervezve az infláció - az akkor várható prognózisok alapján az akkori ellenzék 9 és 10 százalék közötti mértékről beszélt a vitában -, a teljesülése 9,2 százalék lett.
Rendkívül fontosnak tartottuk a vitában megemlíteni azt is, hogy a 2001. év beszámolójában egy kedvező költségvetési hiány, arány szerepel, a GDP-hez viszonyított 3,2 százalékos hiánymérték nem tekinthető a jelenlegi viszonyok közepette túlzottan magasnak és kedvezőtlennek. Ugyanakkor ez a valóságban, ha pontosan akarnánk számolni, akkor bizonyosan egy magasabb mérték lenne. Az imént a pénzügyminiszter úr itt elmondta azt is, hogy a 4 százalékot bizonyosan elérné a valóságos hiány mértéke.
A költségvetési bizottság vitájában is elhangzott az, hogy a 2000. évi költségvetési beszámoló alapján a kormány - az Állami Számvevőszék által is jogszabályellenesnek ítélt módon - letéti számlára helyezett több mint 90 milliárd forintot, melynek a felhasználására ténylegesen a 2001. évben került sor, és miután ezt 2000. évi kiadásként már elszámolta a kormány, így a 2001. évi zárszámadásban ez természetesen nem jelenik meg olyan tételként, mint ami az egyenleget módosítaná. Ezt a durván vagy kerekítve százmilliárd forintot mindenképpen hozzá kellett volna adni, hogyha pontos elszámolást szeretnénk látni, a 2001. évi hiány mértékéhez.
Ugyancsak a hiányt nem megfelelőképpen befolyásoló körülményként említettük meg többen a bizottsági ülésen, hogy a 2001. évben viszont olyan kötelezettségvállalásokra került sor a kormány részéről, amelyeknek a tényleges költségvetési kihatása átcsúszik, átnyúlik a 2002. évre. Hozzávetőlegesen itt is egy százmilliárd forintos tételről van szó, amely majd a 2002. évi költségvetés hiányaként fog megjelenni, ugyanakkor determinációként és kényszerpályaként már megjelenik a 2001. évi döntésekben.
Itt a legnagyobb tételként a Széchenyi-terves pályázatokról hozott döntésekről szoktak megemlékezni, és ez a bizottság ülésén is így hangzott el. Mindannyian tudjuk, hogy a 2001. évben ténylegesen mintegy ötmilliárd forint került csak kifizetésre ilyen pályázatok támogatási összegeként, és enyhén szólva is túlzásnak lehet ezek után ítélni azt, hogy ezt figyelembe véve úgy szoktak megemlékezni a volt kormánypárti gazdaságpolitikusok, hogy a Széchenyi-terv micsoda nagy gazdaságfejlesztő lépést jelentett a 2001. évi gazdasági folyamatokban.
Nyilvánvalóan az ötmilliárd forintos kifizetett tételre nem lehet azt mondani, hogy horribilisan hozzájárult volna a gazdasági növekedéshez vagy a beruházási mértékekhez. Egyébként maguk a beruházási számok is ezt igazolják, hiszen sajnálatos módon a beruházásoknak az összege, a beruházásoknak az értéke és az aránya a 2001. évben Magyarországon nem volt kellően magas és nem volt kellően nagy.
(10.20)
Elhangzott a költségvetési bizottság vitájában az is, hogy igen problémás ennek az évnek az a döntéshozatali mechanizmusa, amely a költségvetésen kívüli tételekként, vagy a költségvetésben meg nem jelenő tételekként és nem ellenőrizhető tételekként szerepeltet több tíz milliárdos összegeket. Így például az autópálya-finanszírozásra áttételesen biztosított költségvetési forrásokat, amely, ugye, a Magyar Fejlesztési Bankon, majd pedig a Nemzeti Autópálya Rt.-n keresztül kerül felhasználásra, és ilyen módon a parlamentnek nincs meg a lehetősége ezen összegek közvetlen ellenőrzésére.
Kialakult egy ponton teljes egyetértés a költségvetési bizottság kormánypárti és ellenzéki képviselői között is, ez a pont pedig az volt, hogy miután a költségvetési beszámolóban több oldalon keresztül szerepelnek azok a garanciavállalásokkal kapcsolatos kormányzati döntések, amelyek év közben egy ideig a költségvetés keretein belül maradtak, majd amikor ezt túllépte, akkor a kormány utólag beterjesztett a parlamenthez egy módosító javaslatot, emelve a garanciavállalásoknak a keretösszegét, tehát miután elég nagy tételben vállalt garanciát a kormány, célszerű lenne áttekinteni a jelenleg Magyarországon még függőben lévő, bármelyik kormány által vállalt garanciáknak az összegét, amely a következő időszakban befolyásolni fogja a magyarországi költségvetési gazdálkodást. Ebben egyetértés alakult ki ellenzéki képviselők és kormánypárti képviselők között, a kormány ennek a kötelezettségének eleget is tett, a hét végén rendelkezésre bocsátotta azt a nagyjából ötoldalas listát, amely 1991-től kezdődő dátummal a mai napig terjedő időtartamig tartalmazza azokat a garanciavállalásokat, amelyek jelenleg függőben vannak, folyamatban lévő és később lezárandó ügyleteket jelentenek. Úgy vélem, hogy a mostani vitában majd nyilván erre is többen fognak hivatkozni, hiszen azért kértük, hogy az általános vita periódusában lehetősége legyen a képviselőknek ezt megismerve a továbbiakban is véleményt formálni.
A kormánypárti képviselők több hozzászólásban érintették az állami költségvetési gazdálkodásnak a különböző fejezeteit: az agrárterületet, a Gazdasági Minisztériumnak a területét, érintették a különböző alapokkal való gazdálkodásnak a tapasztalatait, illetve a beszámolóban szereplő megállapításokat. Valamennyi hozzászólás a megközelítésében azt az elvet képviselte, hogy a kormány alapvetően pontos elszámolást ad jelen pillanatban kezünkbe a zárszámadás részeként a 2001. évi költségvetési folyamatokról, ugyanakkor az egyes tárcákon belül vitatható döntési eljárások, döntési lehetőségek és döntési kényszerek is kialakultak a későbbiekre nézve.
Ezeknek a kritikáján túlmenően úgy ítélték meg a kormánypárti hozzászólók, hogy a költségvetési beszámoló beterjesztett javaslatát általános vitára alkalmasnak tartják, ezt mutatja a 14-es szavazatszám is, és úgy ítélték meg, hogy az Állami Számvevőszék jelentése, amely kíséri a beszámolót, nagyban hozzásegít bennünket ahhoz, hogy a 2001. évi állami gazdálkodással kapcsolatos kritikáinkat megfelelő szakmai alapon tudjuk megfogalmazni, és erre sor is fog kerülni a későbbiek során.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me