KÉKESI TIBOR

Full text search

KÉKESI TIBOR
KÉKESI TIBOR (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Eddig döntően átfogó értékeléseket hallottunk a 2001. évi zárszámadással kapcsolatban; engedjék meg, hogy én néhány általános és a Gazdasági Minisztérium, valamint a Széchenyi-terv egyes programjaival kapcsolatos észrevételeket tegyek meg a felszólalásomban. (Burány Sándor pénzügyminisztériumi államtitkár elhagyja az üléstermet.) A számokat sem nélkülözném, és természetesen magamra nézvést is kötelezőnek tartom, hogy csak törvényességi, eredményességi és célszerűségi szempontokat vegyek figyelembe akkor, amikor a hozzászólásban érintek egy-egy területet.
Általános észrevételként fogalmaznám meg, hogy a költségvetés előirányzatainak megképzésével kapcsolatban több helyen érdemes volna olyan következtetéseket levonni (Varga Mihály: Nincs előterjesztő! Hol a kormány?), hogy a későbbi költségvetések készítése során pontosabb, jobb tervezés eredményeképpen születhessenek meg a számok.
A tervezés pontatlanságát erősíti, hogy a Gazdasági Minisztérium fejezetében még olyan intézmények is, amelyek viszonylag könnyen megfogható, számszerűsíthető adatokkal kell hogy rendelkezzenek, számolva az évközi előirányzat-módosítás lehetőségével is, jelentős mértékben elmaradtak a költségvetésben rögzített számok teljesítésétől. Két példát említenék: a Foglalkoztatási Hivatalt, illetve a Magyar Geológiai Szolgálatot, amelyek 67, illetve csak 74 százalékban használták fel forrásaikat.
(13.40)
A módosítással összefüggésben, amely érinti a költségvetés számait, szintén nem közömbös azok létrehozása, hiszen az alkotmányban foglalt parlamenti jogokat korlátozzák, módosítják. Úgy gondolom, alapvetően törekedni kell arra, hogy törvényben kerüljön sor a költségvetés számainak módosítására, ha lehetséges, ezek nyilván megfelelő időben és nagyjából az év végére megfelelő eredménnyel következzenek be. Ugyanakkor azt látjuk, hogy nemegyszer a számok módosítására - természetesen jogszerűen - fejezeti, intézményi hatáskörben kerül sor, ezek mértéke pedig nagyon sok esetben a többszörösét, de mindenképpen a jelentős mértékét éri el az eredeti előirányzatnak.
A harmadik ilyen kérdéskör, amit meg kell említenünk mint technikai problémát, az a maradványok kérdése, a költségvetés egészét és a Gazdasági Minisztérium fejezetét érintően is.
Én úgy hiszem, hogy a költségvetés egésze tekintetében egy 457 milliárdos főösszegmaradvány, amely a főösszeg viszonylatában mintegy 20 százalékos, azt jelenti, hogy a tárgyév vonatkozásában nem sikerült igazából a kitűzött feladatokat teljesíteni, és a Gazdasági Minisztérium is az egyik olyan fejezet, ami élen járt ebben a fel nem használásban a maga 78 milliárd forintos összegével, és kiemelkedik ebből a támogatási célelőirányzatok 53 százalékos maradványa. (Burány Sándor visszatér az ülésterembe.)
A másik ilyen nagyobb kérdéskör az általános témában, hogy a zárszámadási törvény, illetve a költségvetési törvények most már hagyományosan gyűjtőtörvényként viselkedtek. Természetesen észlelve, hogy most is bizonyos mértékig megfelel ennek a nemkívánt várakozásnak, de én pozitív tendenciának észlelem azt, hogy már csekély mértékű törvény módosítására és ezen belül is a költségvetésnek csekély tételszámban történő módosítására kerül sor. Így, ahogy korábban a vezérszónokok között Veres János alelnök úr által elmondottakkal egyetértve, ezt kegyelmi állapotnak nevezve, én is várom azt a pillanatot, amikor valóban csak a törvény szövegével szorosan összefüggő módosítások kerülnek be majd a jövőben az Országgyűlés elé.
A konkrétumok tekintetében kiemelném néhány, a Gazdasági Minisztérium fejezetén belüli pénzösszegnek, illetve előirányzatnak a szerepét. Elsőként az állami támogatású bérlakás-építési programról szeretnék szót ejteni, itt is megfogalmazva az előirányzat-képzéssel kapcsolatos problémákat.
A 2001. évi előirányzat egy 4 milliárdos eredeti előirányzatról 12,8 milliárdra kapaszkodott fel az év végére, szemben a 2000. évi tény 19,5 milliárdos összegével. Úgy gondolom, hogy bár nyilvánvalóan a maradványösszegek feladattal terhelten áthúzódtak a következő esztendőre, de a 66 százalékos előirányzati összeg, legalábbis a 2001. év tekintetében, nem igazából az ösztönzés irányába hatott. Ennél szomorúbb statisztikai adat maga a tényleges felhasználás, ami a 800 milliós összegével pusztán csak a 66 százalékos előirányzatnak a 6,1 százaléka.
A pályázati rendszer vonatkozásában is számos problémát érzékelek, amin praktikus volna esetleg majd módosítani. Úgy gondolom, hogy a rövid idejű első meghirdetés, bár természetesen a későbbiek folyamán ez folyamatossá vált, nem tette lehetővé, csak a jól értesültek számára, hogy kezdetben jelentkezzenek, így ők később tudtak a programba bekapcsolódni. A bírálat a pályázók, a kívülállók számára nem volt kellőképpen átlátható, a pályázati pénzekért folytatott küzdelem egyfajta irreális ár kialakulását tette csak lehetővé. Egy tesztszámítás alapján a 70 százalékos támogatást alapul véve 118 ezer forint/négyzetméter árra hozza ki bruttó értékben egy lakás négyzetméterértékét, ami akkor is irreálisan alacsonynak volt minősíthető.
A feltételek időközi változása gátolta, hiánypótlásra utasította, megnehezítette a pályázatok befogadását, és természetesen a tájékoztatást sem tartom megfelelőnek, hiszen többnyire csak a sikeres, illetve az eleve sikertelen pályázatokról lehetett információt találni, és mintegy kizárásos alapon lehetett megállapítani, hogy mely pályázatok kerültek ilyenformán elutasításra.
A tömbrehabilitáció során szintén a feltételrendszert vonnám kétségbe. Az önkormányzati feladatnak és a kötelező felújítási alap képzésének az előírása gátolja a társasházak e pályázaton való részvételét, így az előző év eredeti előirányzott 3 milliárdja 200 millióra csökkent, melyből csak 138 millió került feladattal terhelten áthúzódva a következő évre, és mindez csak 12 darab pályázat beadásának lehetőségét biztosította - elnézést, ezek az energiamegtakarításra vonatkozó adatok voltak. Itt amire utalni akartam, két darab pályázat került csak beadásra, és hasonló kritika érhetné a közművesített telkekre vonatkozó pályázatot, ahol egyetlen fillér sem került kiosztásra, pedig 281 pályázat került beadásra. A lakóépületek energiamegtakarítási pályázatát akkor már adatokkal érzékeltettem; és hasonló módon kell jeleznem, hogy a különféle célelőirányzatok, például a gazdaságfejlesztési célelőirányzat 6 milliárddal közvetett célokat támogatott és nem közvetlen célokat; a turisztikai előirányzat 30 százalékra, a kis- és középvállalkozói célelőirányzat 20 százalékra teljesült csak az adott évben.
Most már csak érintőlegesen említem meg, hogy méltatlan az a vita, ami a hét regionális hitelszövetkezet, illetve garanciaszövetkezet törvénysértő létrehozása és sajnálatos módon törvénysértő működése vonatkozásában kibontakozott; azt gondolom, itt az Állami Számvevőszék megállapításai helytállóak.
Összefoglalva, a Széchenyi-terv felhasználása a maga 116 milliárdos előirányzatával 38 milliárdra teljesült, ez csak 33 százaléka a tárgyévi szükséges mértéknek; és a szomorú tények közé tartozik, hogy a helyszíni ellenőrzés is alapvetően az analitikák, a nyilvántartások teljeskörűségének és megbízhatóságának hiányát állapította meg.
Köszönöm szépen a tisztelt Országgyűlésnek a figyelmet, a tisztelt elnök asszonynak a szót. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me