TÖRÖK ZSOLT

Full text search

TÖRÖK ZSOLT
TÖRÖK ZSOLT, a szociális és családügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. A szociális és családügyi bizottság a múlt héten szeptember 11-én tartott ülésén megtárgyalta a Magyar Köztársaság 2001-2002. évi költségvetéséről szóló, a 2000. évi CXXXIII. törvény 2001-re vonatkozó részének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, valamint az ehhez a törvényjavaslathoz kapcsolódó állami számvevőszéki jelentést, a Magyar Köztársaság 2001. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről szóló jelentést.
A bizottságban a Pénzügyminisztérium, illetve az Állami Számvevőszék képviselői által elhangzott tájékoztatókat követően érdemi hosszú vita nem zajlott. Már-már vita nélkül kellett volna a szavazásra sort keríteni, amikor mégiscsak felvetődött egy-két kérdés és észrevétel, például az, hogy a költségvetésben a prognózisok nagy tévedéseket mutatnak. Már a korábbi bizottsági előadók is utaltak arra, hogy a 2001. évi költségvetés a nagy tévedések költségvetése is volt.
Többek között felvetődött az is, hogy az évközi jelentős mértékű növekményeket a Szociális és Családügyi Minisztérium fejezete esetében mi indokolta. Tudnunk kell, hogy itt elsősorban népmozgalmi adatok - születések, halálozások - is befolyásolhatják ezt, de a különböző ellátási formák igénybevételét természetesen nem mindig lehet megfelelő mértékben becsülni, hiszen év közben is változhatnak az erre vonatkozó igények.
Vitát váltott ki az is, hogy a Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára indokolt módon utazott-e közel száz alkalommal külföldre, indokolt-e a Szociális és Családügyi Minisztériumnak ilyen mértékű külföldi kapcsolatokat fenntartani, és ezeket a repkedéseket milyen költségen tették, amire az Állami Számvevőszék, illetve a Pénzügyminisztérium képviselői egybehangzóan azt válaszolták, hogy nem feladatuk ennek vizsgálata. A politika talán vizsgálhatja, hogy jogos volt-e ez vagy sem, de a szabályszerűséget nem vonta kétségbe senki.
A bizottságban ellen- vagy kisebbségi vélemény nem került kialakításra. Úgy tűnik, egy dologban egyetértettünk, mégpedig abban, hogy bizonyos előirányzatok nem megfelelő mértékben teljesültek. A szociális és családügyi ágazatban néhány forintnak is hatalmas értéke van más ágazatokhoz képest. A fogyatékosok támogatására szánt pénzeknek több mint 80 százaléka megmaradt, ami vagy jelentős mértékű felültervezés eredménye, vagy pedig - mint ahogy az a bizottságban el is hangzott - a döntéshozók, a kormányzati szereplők olyan nehéz feltételeket teremtettek, amelyek révén a fogyatékosok vagy a velük együttműködő szervezetek, önkormányzatok nem juthattak hozzá ezekhez a támogatásokhoz - annak ellenére, hogy ezek a költségvetést gazdagították -, noha ezeknek a szervezeteknek, illetve a fogyatékosoknak minden fillér óriási összeg, minden segítség hatalmas lett volna.
(11.40)
Végül is megállapítható, hogy a szociális és családügyi bizottságban ellenvélemény, kisebbségi vélemény ugyan nem fogalmazódott meg, de egy érdekes szavazási procedúra következtében 1 tartózkodó szavazattal, 21 igen szavazat mellett a bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta a jelentést, és azt elfogadásra javasolja, valamint a zárszámadást.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me