DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Augusztus hónapban valamennyi országos napilag foglalkozott az úgynevezett salakos házak újjáépítésénél történt visszaélésekkel. A kormány június 26-ai ülésén felmentette a helyreállításért felelős kormánymegbízottat, és egyidejűleg elrendelte, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal gyorsított eljárást folytasson a program során eddig elköltött mintegy 2,4 milliárd forint felhasználásáról.
Mint közismert, az előző kormány 2001 júliusában határozott a salakos házak helyreállításáról, és az abban megjelölt összeget 2002 márciusában, egész pontosan március 7-én megemelte. Az említett 2,4 milliárd forintból száz házat hoztak rendbe, illetve építettek újjá, ez azt jelenti, hogy - átlagosan természetesen - házanként mintegy 24 millió forintot költöttek el, ami abban a térségben irreálisan magas összeg, hiszen mintegy 4-5 millió forintért korszerű, komoly nagy házakat lehet ott venni.
A kormányhatározat elrendelte továbbá, hogy a kormánymegbízott munkáját az érintett tárcák és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezető munkatársaiból álló munkacsoport szakmailag támogassa, és egyben tudomásul veszi, hogy a kormánymegbízott munkáját a lebonyolításban a Gyors Újrakezdésért Tanácsadó és Szolgáltató Közhasznú Társaság - az egyszerűség kedvéért rövidítsük GYÚK-nak - megbízási díj ellenében segíti. Egyébként ezt a GYÚK-ot a cégnyilvántartás szerint 2001. június 7-én jegyezték be, tehát még nem működött másfél hónapja sem. Feltehető tehát ezek után a kérdés, hogy a korábbi kormány miért egy olyan kht.-t bízott meg, úgymond, segítségadással - amit egyébként körül nem írt az adott kormányrendelet -, amelyik mindössze másfél hónapja jött létre.
A salakos házak szakértői felmérését az Építésügyi Minőség-ellenőrző és Innovációs Kht., az úgynevezett ÉMI végezte, amely többek között öt kategóriába sorolta a házakat, a megfigyelendőtől a lebontandóig. A szakértői vélemények szerves részét képezi egy részletes költségvetési számítás is, amely az elvégzendő munka költségeit állapítja meg.
A szerződéseket a felújításokat elvégző cégekkel a GYÚK kötötte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közreműködésével. Az ÉMI és a GYÚK között azonban nem volt felhőtlen a viszony. Már az első szerződések megkötésekor ellentétek alakultak ki, mivel a GYÚK az ÉMI által megállapított költségeknél lényegesen nagyobb összegért, esetenként annak két-háromszorosáért, sőt előfordult, hogy tízszereséért kötött szerződést. Ide kell sorolni a Baumag nevű építőipari céggel kötött szerződéseket, ahol szintén nagyságrenddel tértek el az ÉMI által megállapított költségektől.
Kirívó példaként említhető az Istenmezején, a Béke úton épített épület ügye, ahol 54 millió forintot fizettek ki, holott a szakértői véleményben 15,4 millió forint szerepelt. Ugyanilyen drágán zajlottak az újjáépítések Egercsehiben is, ahol négy épület költsége 164 millió forint; hát azt már valóban csak pironkodva említi meg az ember, hogy egyébként ez 20 millióval meghaladta a település éves költségvetését. (Derültség az MSZP soraiban. - Keller László: Felháborító! Fidesz kampány…!)
Szintén jelentős konfliktust okozott a két cég között, hogy a GYÚK, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével, összevonta a negyedik, illetve ötödik kategóriába sorolt épületeket, ezáltal bontásra ítélt olyan házakat is, ahol ez teljes mértékben indokolatlan volt, és ezzel, finoman szólva, komoly gazdasági károkat okozott. Az ÉMI egyébként többször jelezte a visszásságokat és szólította fel a GYÚK-ot ennek megszüntetésére, mindhiába.
A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2002 januárjában ellenőrizte a helyreállítást, és az érintett önkormányzatok vezetői jelezték a visszaéléseket, a BM részéről azonban intézkedés nem történt. A felmentett kormánybiztos is még úgy nyilatkozott augusztusban is, hogy a martinsalakos házak helyreállítása a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és igazságügyi szakértő ellenőrzése mellett zajlott, amelyek nem érzékeltek túlzott költekezést. (Derültség az MSZP soraiban.)
Önökre bízom, hogy az előbb említett számok vajon túlzott költekezést jelentenek-e vagy sem; én túlzott költekezést érzékelek. Meggyőződésem az előbbiek alapján, hogy a salakos házak újjáépítésénél is olyan mértékű pazarlás volt, ami már büntetőjogi kategória.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Kis Zoltán: Így van!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me