DR. BÓTH JÁNOS

Full text search

DR. BÓTH JÁNOS
DR. BÓTH JÁNOS, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A Pedagógusok Szakszervezete által kezdeményezett, a 11/2001. november 12. OVB határozattal hitelesített országos népi kezdeményezés sikeres volt. A tárgyban összegyűjtött érvényes aláírások száma meghaladta az alkotmányban meghatározott szükséges mértéket. A Pedagógusok Szakszervezete H/598/2002. számon benyújtotta az Országgyűléshez kezdeményezését, melyben indítványozzák, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre és tárgyalja meg azt a közalkalmazotti előmeneteli rendszert, amely igazodik a minimálbérhez és biztosítja az alkotmány 70/D. § (3) bekezdésében megfogalmazott, a végzett munka mennyiségével és minőségével arányos jövedelemhez való jog érvényesülését.
A Magyar Országgyűlés 2002. július 16-ai ülésén módosította a Magyar Köztársaság 2001. és 2002. évi költségvetéséről szóló törvényt, amelyben garantálja az A1 fizetési fokozatban a minimálbérrel egyező 50 ezer forint összeget. A felsőfokú végzettségű közalkalmazottak legkisebb illetménye főiskolai végzettség esetén 100 ezer forint, egyetemi végzettség esetén 107 500 forint.
(21.30)
Így 2002. szeptember 1-jétől a közalkalmazotti illetményrendszerben garantált legkisebb illetmény azonos a minimálbérrel, és a törvény szerint a képzettség és a munkában eltöltött idő növekedésével fokozatosan emelkednek az illetmények garantált összegei. Mindez biztosítja a végzett munka mennyiségével és minőségével arányos jövedelemhez való alkotmányos jog érvényesülését.
Tisztelt Ház! Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága 2002. szeptember 23-ai ülésén foglalkozott a népi kezdeményezéssel, az erre költségvetési módosítás formájában adott parlamenti válasszal. A bizottság többségi és kisebbségi álláspontot, véleményt fogalmazott meg.
A kormánypárti többségi véleményt nyilvánítók, köztük én is, örömmel állapítjuk meg, hogy bizottságunk feladatkörébe tartozóan a rendszerváltást követően az első sikeres népi kezdeményezés működési területünkön valósult meg. A bizottsági ülésen részt vett a pedagógus-szakszervezet képviselője is. Kifejtette, hogy az előző kormány idején többször kezdeményezték a pedagógusbérek rendezését, de falakba ütköztek, teljes érzéketlenséget tapasztaltak, és így jutottak el a népi kezdeményezésig. Megállapította, hogy kezdeményezésük sikeres volt, mert igényeiket a költségvetés módosítása teljesítette. Kifejezte reményét, hogy kérésük hosszú távon is érvényesülni fog.
Disszonáns volt ezt követően Őry Csaba bizottsági alelnök úr véleménye, amelyet kisebbségi álláspontként a későbbiekben majd kifejt. Szerinte a pedagógusok kérése csak részben teljesült, majd később derül ki, hogy valóban teljesül-e, és ezért a kezdeményezés teljesítésének tárgyalását függesszük fel - ezt javasolta. Ha a régi harcos érdekvédő reinkarnálódik Őry képviselő úrban, az szép és nemes átalakulás. Csakhogy az elmúlt négy év munkavállaló-ellenes magatartása, amelyben komoly szerepe volt Őry Csaba politikai államtitkár úrnak, hitelteleníti ezt a munkavállalókért való aggódó magatartást. Különösen, ha figyelembe vesszük azt a tényt, amelyet Gúr Nándor alelnök úr is kifejtett, hogy az elmúlt évek gazdasági növekedése mögött rendre elmaradt a reálbérek növekedése, különösen a közszférában.
Megvolt a lehetősége az Orbán-kormánynak, hogy rendezze a közalkalmazottak, a pedagógusok felé a társadalom tartozását - nem tette. Most meg álszent módon aggódik azokért, akiket eddig semmibe vett.
Mi, a bizottság kormánypárti többsége nyugodt szívvel állítjuk, hogy megvalósult az az igény, amelyet a népi kezdeményezés tartalmazott. Ezt igazolják vissza a pedagógusokkal folytatott beszélgetések is. Mi hitelesen ajánljuk az Országgyűlésnek és a kormánynak, hogy az elkövetkezőkben is fordítson nagy figyelmet a pedagógusok életszínvonalának emelésére, a pedagógusi pálya presztízsének növelésére; kísérjék folyamatos figyelemmel a pedagógusbérek alakulását, valamint a megfelelő oktatási feltételek biztosítását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me