TÓTH FERENC

Full text search

TÓTH FERENC
TÓTH FERENC, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! A Pedagógusok Szakszervezete által benyújtott kezdeményezés az oktatásügy szempontjából jogos igényeket fogalmaz meg, melynek céljával már a polgári kormány is egyetértett. Ezért támogattuk már korábban, kormányon is és most is. Kiss Elemérrel szemben mi úgy gondoljuk, hogy indokolt a kérdés megvitatása, mert a pedagógusok bérrendezése korántsem befejezett. Az Orbán-kormány felzárkóztató intézkedései után ez egy fontos második lépés, de hátra van legalább még egy.
A Pedagógusok Szakszervezetének kezdeményezése két fő elemből áll. Az egyik az 50 ezer forintos minimálbér bevezetésével támadt bérfeszültség orvoslására irányul. Az emelés mértékével egyetértünk, az alkalmazott összeggel nem. A minimálbér fontos gazdaságpolitikai eszköz, de ez esetben nem éri el a kívánt célt. A minimálbér serkentheti a gyengébben iskolázott, leszakadó társadalmi csoportok béreinek emelkedését, a bérek általános növekedését; ez ad értelmet annak, hogy a munkaképes ember ne érje be a közel azonos nagyságrendű segélyekkel, legyen értelme a munkavállalásnak, és fontos lépést jelentett a feketemunka visszaszorításában is.
A Pedagógusok Szakszervezetének kezdeményezésével abban volt vitánk, hogy nem tartottuk célszerűnek a bértáblában az A1-et a minimálbérhez kötni, a béremelést más eszközökkel kívántuk elérni, nevezetesen az életpályamodellek kialakításával. A felsőoktatásban ez korábban megvalósult, és a bérek jelentős emelkedésével járt. A közoktatási életpályamodell kidolgozására ösztönzően hatott a Pedagógusok Szakszervezetének javaslata, ám bevezetését az új kormány elvetette, annak ellenére, hogy a javaslatot a pedagógusok széles köre is támogatta.
A Medgyessy-kabinet megnyilvánulásai alapján olybá tűnhetne, mintha ők tennék meg az első lépést a pedagógusbérek felzárkóztatására, bár tudvalevő, hogy a Horn-kormány alatt bekövetkezett értékvesztés után az Orbán-kabinet alatt következett be a kedvező fordulat. Így az előző négy évben 32 százalékos reálkereset-növekedést értünk el.
Sajnos az új kormány intézkedése igen féloldalasra sikeredett. A kormány elfogadott egy új bértáblát, ennek alapján emelte az alapbéreket, de elvette a közoktatási terület bérszorzóit. Megemelte az alapbéreket, de a Fidesz életpályamodelljével ellentétben nem adott egy fillért sem a pótlékokra és a minőségi munkáért járó kereset kiegészítésére. A szocialista egyenlősdi hagyományai élednek újra, amikor az építkezésen a sörösüveg társaságában ücsörgő melós mély társadalomismerettől vezettetve azt mondhatta: mindegy, hogy rakom-e a téglát vagy sem, a bérem úgyis ugyanannyi.
A közalkalmazotti alapbérek emelésére a kormány első száznapos tanulóidejében került sor, amikor az elöl-hátul kitűzött “T” jelzi: a kormánykeréknél bármi megtörténhet. Bevezethették volna az életpályamodellt, de nem tették. Így a tanulóidőben az ellenzék már annak is örült, hogy a kormány, ha differenciálni nem is hajlandó, legalább az alapbéreket megemeli. Emellett pedig reménykedtünk, hogy a tanulás során következő vagy valamelyik száz napjában a mennyiségi és minőségi munka elismerésére is kiterjed majd a figyelem. Nem ez történt, így a Pedagógusok Szakszervezetének kezdeményezése nem vesztette el időszerűségét.
A jövő évre előretekintve pedig különösen megerősödik ez a vélemény. Mert mit tudunk a jövőről? Az MTI által közölt ellentmondó megnyilatkozások szerint László Csaba pénzügyminiszter 2003-ra adómérsékléssel 3 százalékos bérnövekedést ígért, ebből számítása szerint kitelik némi reálbér-emelkedés is. Vessük ezt egybe Magyar Bálint oktatási miniszter ígéretével, aki - mint szintén az MTI-től tudjuk - Egerben augusztus végén arról beszélt, hogy 2003. szeptember 1-jétől a szakmai vezetői pótlékok és a minőségi keresetkiegészítések is növekednének, mert az a célja, hogy a kormányzati ciklus végére a minőségi keresetkiegészítések a pedagógusi összjövedelem 15-20 százalékát érjék el. A két miniszter ígéretéből vagy a pedagógus-alapilletmények, vagy a pótlékok, vagy a minőségi keresetkiegészítések jövő évi szerény mértékű emelkedése olvasható ki - a három együtt aligha. Meg kell tehát állapítanunk, hogy sem a pénzügyminiszter úr, sem az oktatási miniszter úr ígéreteiből nem olvasható ki semmi biztató a jövőre nézve a pedagógustársadalom számára, ezért nem tekintjük okafogyottnak a Pedagógusok Szakszervezetének kezdeményezését az egyes bérelemek differenciált növelésére.
Összegezve: a Fidesz egyetért a Pedagógusok Szakszervezetének differenciálási igényével, amelyet a kormány eddigi lépései figyelmen kívül hagytak, és amelyre a jövőben sem biztosít fedezetet. Mindezekre tekintettel be kívánjuk terjeszteni a pedagógusok szakmai pótlékaira, előmeneteli rendszerére, illetve a mentori feladatok ellátására vonatkozó javaslatunkat.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me