ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Furcsának tartom, hogy egy budapesti kerületnek nincs meg az általános rendezési terve vagy a részletes rendezési terve, hiszen - mint gyakorló polgármester tudom -, ha ez egy kisvárosban már ’97 óta rendelkezésre áll, akkor ez egy szomorú állapot.
Hasonlóképpen, ahogy Balsay képviselőtársam elmondta, úgy gondolom, ez valóban a kistelepüléseknél jelent elsősorban gondot. Én is átgondolásra javaslom a határidő kérdését, hiszen egy városnak ma már nemcsak rendezési tervvel kell rendelkeznie, hanem elfogadott környezetvédelmi programmal is, hiszen enélkül elméletileg a pályázati rendszerben nem is vehetne részt vagy nem vehetett volna részt.
Ami az állam feladata, és ez engem meglepett - a Gazdasági Minisztériumból kaptam egy levelet -, hiába van egy városnak általános rendezési terve vagy részletes rendezési terve, ha 130 évre visszanyúló ipari tevékenységből fakadó környezetvédelmi károk keletkeznek, akkor azt már nem az önkormányzatra kell rálőcsölni, azzal a címszóval, hogy majd tessék a Környezetvédelmi Minisztériumhoz fordulni, hanem ez a privatizáció során keletkezett károk, nem várható károk kérdéskörébe tartozik, és a kormánynak ebből a szemszögből igenis keményen vizsgálnia kell ezt a kérdést.
Tehát én nagyon örülök ennek a módosításnak, de kérem, hogy a kistelepülések esetében gondoljuk át, hiszen a kistelepülések forráshiánnyal küszködnek, küszködtek eddig is, tehát azért van csak a települések közel egyharmadánál kész ez a rendezési terv, mert a kistelepülések forráshiánya nem teszi lehetővé, hogy adott esetben több millió forintot tudjanak fordítani a rendezési tervek elkészítésére.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me