JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, az önkormányzati bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önkormányzati bizottság szeptember 11-ei ülésén tárgyalta meg a napirenden szereplő T/768. számú törvényjavaslatot.
Mint a bizottsági vitában elhangzott, ez egy igen kis terjedelmű, de korántsem kis jelentőségű törvényjavaslat az önkormányzatok életében, és az épített környezet védelmével kapcsolatban lévő cégek számára ez egy jelentős törvénymódosítás. A bizottsági ülésen érdemi vita nem alakult ki a kormánypárti és ellenzéki képviselők között. Nagy volt az egyetértés, és a bizottság egyhangúlag támogatta a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát.
Két dolgot szeretnék azért kiemelni a bizottsági vitában elhangzottakból. Az egyik kérdéskör az, hogy 1997 óta ismert a törvényben szereplő határidő, és ilyen hosszú idő óta mégis az a helyzet van, hogy az önkormányzatok mintegy egyharmada nem végezte el, illetve a megadott határidőig nem tudja elvégezni a feladatát. Ennek döntő okát a bizottsági ülésen megszólaló képviselők abban látták, hogy finanszírozási okok játszottak döntő szerepet. Nem a szándék hiányzott, hanem a pénz hiányzott az önkormányzatoknál, hogy ezeket a terveket elkészíttessék.
(15.50)
Elhangzott, hogy a legkisebb településen is milliós nagyságrendet képvisel a tervek elkészítése, a város nagyságától, területétől függően akár százmilliós nagyságrendet is elérhet az az összeg, amelyért elkészítik ezeket a terveket.
A másik kérdéskör, amit meg szeretnék említeni, talán az, amit néhány önkormányzatnál nem is pontosan tudnak. A bizottsági vita során kiderült, hogy nem kell a települési önkormányzatoknak teljes egészében elkészíteni a területfelhasználási, a településszerkezeti, a szabályozási terveket és a szabályzatot. A területfelhasználási és településszerkezeti tervet meg kell csinálni az egész településre vonatkozóan, a szabályozási tervet, a szabályozást viszont a településnek csak azon részeire, amelyeknél ez indokolt. Így az új beépítendő területekre, a rehabilitálandó területekre, azokra a területekre, amelyeket át kívánnak építeni, jelentős változásokat kívánnak a településen belül megvalósítani, azokra kell elkészíteni ezeket a szabályozási terveket. Ez bizonyos mértékig költségmegtakarítást jelenthet az önkormányzatok részére, és erre a bizottsági ülésen is felhívták a figyelmet. Úgy gondolom, ha itt a parlament előtt is elmondtam, talán néhány önkormányzatnak új információt jelenthetett.
Még egyszer, ezzel fejezem be: az önkormányzati bizottság egyhangúlag általános vitára javasolta, és kéri a tisztelt Házat, hogy fogadja el a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me