DR. BÁRÁNDY PÉTER

Full text search

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdésből kihallható álláspontjával egyetértek: az antidiszkriminációs törvényt, a jogi környezetet létre kell hozni, erősíteni kell. Alapvetően az alkotmány 70/A. §-a az, amelyik a diszkriminációt általánosságban, az egész jogrendszerre és minden emberi magatartásra kiterjedően alkotmányellenessé teszi.
Itt tulajdonképpen be lehetne fejezni, azonban egy alkotmányos rendelkezést természetesen le kell bontani a jogágakra, az alsóbb szintű jogi szabályozásra is. Ez folyamatosan történik, ez nyomon is követhető; a munka törvénykönyve, a hivatásos és szerződéses katonákra vonatkozó szabályozás mind antidiszkriminációs szabályokat tartalmaz. Ezek közül kiemelkedő, legalábbis az én álláspontom szerint, a munkaügyi felügyelet kiterjesztett hatásköre: amennyiben a felügyelet valahol diszkriminációgyanús esetet tár fel, a munkáltatónak kell bizonyítania azt, hogy ez tévedés. Azt gondolom, ez szemléletben bizonyos fokig áttörést jelent a magyar jogi gyakorlatban.
Ami a közeljövőt illeti, két úton haladhatna az antidiszkriminációs jogi szabályozás: az egyik út ennek a folyamatnak a folytatása, és minden jogszabály áttekintése, amire van is bizottságunk, valamint az antidiszkriminációs szabályok egyértelműbbé tétele az egyes jogszabályokban.
A másik út: egy átfogó, egységes antidiszkriminációs törvény létrehozatala, amely természetesen az egész jogterületet le kell hogy fedje. Ennek az antidiszkriminációs jogszabálynak a létrehozatala a minisztériumban folyik, egyelőre még a koncepció kidolgozása. Ennek a koncepciónak a megvitatására a kormány előtt ebben az évben, év végén sor kell hogy kerüljön. Ehhez képest a jövő év első felében ez az antidiszkriminációs törvény a parlament elé kerülhet döntésre.
Ami a harmadik kérdést illeti, hogy van-e valamilyen segítség, van-e valamilyen információáramlás ezen a területen: azt mondhatom, hogy van, és ez már megindult az előző kormányzati ciklusban, hiszen létrejött egy olyan, a diszkriminációnak talán a legsértőbb területét lefedő szervezet, a cigányság számára egy olyan jogsegély-irodai hálózat, amelyik diszkriminációs esetekben ingyenesen segítséget nyújt.
Egyébként, és ezzel fejezném be a válaszomat, ez a szervezet lenne vagy lesz az egyik bázisa és az egyik alapja az úgymond nép ügyvédje címen ismert, ingyenesen jogsegélyt adó hálózat kialakításának is.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me