DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Amikor megkaptam a képviselő úr interpellációját, fölmerült bennem, hogy valójában a térség polgármestereinek a problémáját közvetíti-e a képviselő úr itt a parlamentben, vagy pedig egy önkormányzati választások előtti fideszes politikai önérdek mondatja el önökkel. (Felzúdulás az ellenzéki padsorokban. - Dr. Répássy Róbert: Árvíz volt!) Tudtam válaszolni erre a kérdésre magamnak, mert amikor a csarodai kormányülés után Orbán Viktor miniszterelnök úr megígérte a másodlagos károk megtérítését (Moraj és közbeszólások a Fidesz soraiban.), ön egyszer sem kérdezte meg tőle, hogy miért nem tartotta be ezt az ígéretet. Úgy látom, Orbán úr most itt jár a parlamentben, még lehetősége van önnek pótolni ezt a mulasztást.
Tisztelt Képviselő Úr! A Medgyessy-kormány azonnal megtette a szükséges intézkedéseket az augusztus 9-ei szörnyű özönvíz után. A vis maior keretből a kormány azonnal gondoskodott 34 millió forint soron kívüli folyósításáról, ennek a kiadásaként szerepelt az otthon nélkül maradtak elhelyezése és ellátása. A kormányhatározat 150 millió forintot különített el a fedél nélkül maradtak ellátására, tehát 184 millió forintot azonnal megkaptak az önkormányzatok, amelyet fel is használtak.
A kormány intézkedett a kárfelmérésről, és a megyei helyreállítási és újjáépítési bizottságot is, amelynek ön az elnöke, felkértük ezzel kapcsolatos feladatra, koordinációs feladatra. Ezt követte a kárfelmérés után a konkrét döntések meghozatala a konkrét kártérítésekről: így például a károsult magánszemélyek részére 296 millió forintról döntött a kormány; több mint 128 millió forint állt az önkormányzati feladatok ellátásához kapcsolódó intézmények újjáépítésére; az agráriumban keletkezett károk enyhítésére 82 millió forint; az állam kezelésében lévő közlekedési hálózat helyreállítására 400 millió forint; az önkormányzati utak, hidak, kapcsolódó műtárgyak helyreállítására 171 millió forint; a vízművekre 53 millió forintot fordít a kormány; valamint a Szociális Minisztérium egy 50 milliós keretből a rászoruló családoknak segítséget nyújt.
Tisztelt Képviselő Úr! Én beszéltem telefonon közvetlenül több térségi polgármesterrel, így beszéltem Mezőkövesd, Rakaca polgármesterével, Pál Tibor államtitkár úr is többükkel. (Tállai András: Mezőkövesd egy fillért sem kapott!) A velük folytatott beszélgetés alapján én nyugodt szívvel állíthatom, hogy a szerződések előkészítése a magánszemélyek számára, a házak megvásárlása, a szerződések előkészítése folyamatban van. Elismerem, hogy az önkormányzatok számára könnyebbséget jelentett volna, ha ez a pénz előbb odakerül - azoknak, akik már felkészültek. De ahol még nincsen megfelelő előkészület, vagy nem jutottak el odáig, ott önnek mint a helyreállítási és újjáépítési bizottság elnökének a koordinációs feladata és teendői fennállnak.
Ha ön úgy ítéli meg, hogy problémái voltak ezzel a feladatellátással, és segítségre van szüksége, kérje, mi jó szívvel megtesszük. Talán becsületesebb lenne az, ha ön elismerné, hogy problémái vannak ennek a feladatnak az ellátásával, de nem kellene a kormányra mutogatni olyankor, amikor ennek az indokai nem állnak fenn.
Tisztelt Képviselő Úr! Én azt kérem tehát öntől, hogy ha a feladat ellátása során kérése, problémája, észrevétele van, tegye meg, a Belügyminisztériumban mindenben állunk rendelkezésre. Csak egyet kérek öntől, hogy az önkormányzati választások előtt ne pártpolitikai csatározásra használjuk föl (Moraj az ellenzéki padsorokban.) azt a szerencsétlen helyzetet, amikor ilyen nehéz helyzetbe kerültek települések és önkormányzatok. Ha önnek lenne elég bátorsága (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ezek után ezt a választ akár el is fogadhatná.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me