LASZTOVICZA JENŐ

Full text search

LASZTOVICZA JENŐ
LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt négy évben a polgári kormány idejében felismerte azt, hogy a turizmusba befektetett tőke az egyik legjobban hasznosuló befektetés.
Magyarországnak vannak kiemelkedő adottságai, amelyek az egész országnak komoly hasznot hoznak, ha megfelelően vannak kihasználva. Több évtizeden keresztül ezeket a lehetőségeket, adottságokat csak kevéssé használta ki az ország. Még a rendszerváltás után is a turizmust mostoha ágazatként kezelték a kormányok, csak az volt az érdekes, hogy minél több bevétel legyen; csak fejték a tehenet, de nem igazán etették. Közben vonzerőnk megkopott, szolgáltatásaink színvonala romlott, szállodáink, panzióink, gyógyfürdőink, vendéglátóhelyeink leromlottak, programjaink nem voltak elég színesek, térben és időben sem voltak tervezettek. Pedig az idegenforgalom fontos eszköze a vidék felzárkóztatásának, a vidék megtartóképességének erősítésében. Nagy élőmunkaigénye miatt jelentős a munkahelyteremtés terén, sőt a műemlékvédelemben is jelentős a szerepe, nem beszélve arról, hogy akik hozzánk látogatnak, az itt megtermelt árut, ajándékot vásárolják, az itt előállított élelmiszert fogyasztják, így más ágazatok fejlődésére is jelentős hatással van. Tehát a turizmus fejlesztése össznemzeti érdek, fontos stratégiai feladat. Ezt ismerte fel az Orbán Viktor miniszterelnök úr által vezetett kormány.
Míg 1998-ban a turizmus 8 milliárd forinttal gazdálkodott, addig 2002-ben több mint 28 milliárd forinttal. 2001-ben, a Széchenyi-terv indulásával sokan azt mondták, hogy a magyar vállalkozók nincsenek felkészülve ekkora állami befektetés felhasználására. Ez nem bizonyult igaznak, hiszen több mint tízezer pályázat érkezett be kisvállalkozóktól és közepes vállalkozóktól. Most vannak aggasztó nyilatkozatok a kormány részéről. Míg Kiss Elemér miniszter úr a bizottsági meghallgatáson azt mondta, hogy a turizmust támogatni kell, és 28 milliárd forintot reálértéken kell tartani, ezt erősítette meg Pál államtitkár úr is, viszont Csillag István miniszter úr véleménye az, hogy a turizmust nem kell támogatni, mivel nettó befizető. Csillag miniszter urat igazolja, hogy a Széchenyi-tervben több pályázatot leállítottak, megszüntettek, most, amikor az egész világon gond van a turisztikai ágazattal, pedig most kellene jobban fejleszteni.
Kérdezem a miniszter urat: 2003-ban reálértéken lesz-e tartva a 2002-es turisztikai célelőirányzat? A kiemelt területek, mint a gyógyfürdők, lovas turizmus és a hozzájuk kapcsolódó szállásférőhelyek bővítése folytatódik-e? Melyek lesznek a kiemelt területek a kabinet számára? Folytatódik-e a decentralizáció? És milyen fejlesztési elképzelései vannak a tárcának, és milyen lépéseket tesznek meg a megvalósulás érdekében?
Várom szíves válaszát. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me