HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! 15 esztendővel ezelőtt, 1987 szeptemberében még több tízezer, évtizedek óta ideiglenesen hazánkban tartózkodó szovjet katona vigyázta a diktatúra rendjét. 15 esztendővel ezelőtt még a munkásosztály élcsapata, az MSZMP sodorta egyre mélyebb válságba az országot. 15 esztendővel ezelőtt még nem léteztek a mai parlamenti pártok. És 15 esztendővel ezelőtt, 1987. szeptember 27-én 181 magyar gondolkodó összegyűlt Lakiteleken, hogy eszmét cseréljen a magyarság esélyeiről.
Nyilatkozatuk megállapítja: a magyarság történelmének egyik súlyos válságába sodródott. Népmozgalmi erejében megroppant, önhitében és tartásában megrendült. Önismerete megdöbbentően hiányos. Összeomlással fenyegető gazdasági válságnak néz elébe, a magyar etnikumot példátlan széttagoltság sújtja. Nemzetünknek nincs közösen vállalható jövőképe.
A 181 egybegyűlt a viták után egyetértett abban, hogy csak a társadalom részvételével lehet megoldani a válságot, mégpedig mind a társadalom, mind az ország politikai vezetőinek részvételével. A politikai és társadalmi szervezetek jelenlegi rendszerében nem volt biztosítva az önálló és független nézetek kifejtése, ezért javasolják a Magyar Demokrata Fórum létrehozását, amely a folyamatos és nyilvános párbeszéd színtere lesz.
A következő esztendőkben az MDF után sorra alakulnak az új szervezetek, és kelnek életre a régi történelmi pártok. A kommunista hatalom megroppan, az Ellenzéki Kerekasztal megbeszélései lehetővé teszik az első szabad választásokat. Az MDF 164 képviselőt juttat a parlamentbe, és Antall József a kereszténydemokratákkal és a kisgazdákkal koalíciós kormányt alakít. Az új kormány programjának két pillére: nemzet és demokrácia, összetartozás és igazságosság, úgy, ahogy 1987-ben Lakiteleken eldöntetett.
A mai Országgyűlés három más pártja ellenzékben segítette a rendszerváltás nehéz folyamatát. Antall József lélekben 15 millió magyar miniszterelnökének vallja magát, négy évtized után magyar kormányfő először üzen a határon túli magyarságnak: ők is a nemzet testrészei. Hatalmas munka kezdődik. Kiépül a demokratikus intézményrendszer, 1990 őszén megalakulnak az önkormányzatok. A magyar kormány kezdeményezésére felbomlik a Varsói Szerződés, megszűnik a KGST. 1991 a függetlenség visszaszerzésének éve, az utolsó szovjet katona is elhagyja hazánk területét. 1994-re több mint 300 elfogadott új törvény teremtette meg az átalakulás alkotmányos alapjait.
(9.50)
Amit 1987-ben Lakiteleken megálmodtak, az döntő részben ’94-re megvalósult. A mai parlament pártjai ellenzékből segítették a rendszerváltás nehéz műveletét. 1987 óta sok víz folyt le a Dunán, nagy utat jártak be a pártok. AZ MSZMP, az egykori szocialista munkáspárt megszűnt; utóda, az MSZP szociáldemokratának vallja magát. Az egykori nemzeti liberális Fidesz mára keresztény magyar polgári párttá alakult. A KDNP és a Kisgazdapárt már nincs a parlamentben. Mi, a Magyar Demokrata Fórum tagjai és országgyűlési képviselői ugyanazt valljuk, mint 15 esztendeje Lakiteleken: nemzet és demokrácia, összetartozás és igazságosság.
Ma a 15 évvel ezelőtti nagy kihíváshoz hasonló előtt állunk. Jók a magyarság esélyei arra, hogy két esztendő múlva, a rendszerváltozást megkoronázva, az egységesülő Európa egyenrangú és teljes értékű tagországa legyünk. Ma, lélekben fejet hajtva a lakiteleki alapítók tisztessége és bátorsága előtt, bizonyítsuk munkánkkal, hogy a mai Országgyűlés mind a 386 képviselőjét a nemzet sorsa és jövője iránti felelősség hatja át! Bizonyítsuk, hogy a nemzet sorsa és jövője mindnyájunk számára mindennél fontosabb!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me