DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Köszönöm az érdekes hozzászólást, amely többszörösen sikeresen tudta összecsúsztatni a tényeket, a valóságot és azt az elméletet, amelyet összeesküvés-elméletnek neveznek. Nem gondolom, hogy az az imázs, amit keltünk magunkról, kizárólag a hazai politikusoknak köszönhető. Ez nagyon sok tényezővel együtt, amiben élünk, alakul ki azokban, akik írnak rólunk.
Hogy a tényeknél maradjunk, azt látni kell, hogy még nem voltunk a kampányban, amikor januárban a bevételeink 20 százalékkal, 22 százalékkal, februárban 16-tal, márciusban 12-vel, áprilisban 18 százalékkal, a májusiak pedig 15 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző évek átlaga. Ebben nyilván azok játszanak szerepet, amiket a képviselő úr elmondott. Következésképpen azt hiszem, nem az a kérdés, hogy milyen tényeknek a képe befolyásolja a turistákat; azok befolyásolják, amikről szó esett: a forint erősödése, a szeptember 11-ei merénylet, általában a turizmus visszaesése és az utazási kedv csökkenése.
Pontosan ennek a trendnek a megállítására, mióta a kormány belépett, a Magyar Turizmus Rt. egy akciótervet indított és fogadott el. Ez az akcióterv a belföldi piac számára egy körülbelül 1500 ajánlatot tartalmazó akciósorozatot indít, amelyben részt vesznek a különböző utazási irodák, a MÁV, a Malév, szállodák, éttermek, háromnapos kedvezményes hétvégi akciók zajlottak le. Sajnálatos módon nyilván ennek a hatása csak késleltetve fog majd érvényesülni. Megfigyelés az, hogy általában egy féléves időszak telik el, mire egyáltalán ennek érzékeljük a hatásait.
Annyit szeretnék még hozzátenni, hogy a 2001-es marketingtevékenység visszaesését láthatjuk a 2002. évben összegeződni a külső objektív gazdasági tényezőkkel. Hiszen azért meg kell jegyeznem, hogy az országimázsra elköltött pénzek jelentős része nem feltétlenül a turizmust szolgálta, hanem mást, és ezeknek a pénzeknek az elköltésére az is jellemző volt, hogy 2002 májusáig a kormány az egész évre szánt keretet felhasználta, nyilván annak tudatában, hogy a német turisták a nyári szabadságukat, a féléves késleltetési reakcióra figyelemmel majd decemberben fogják nálunk eltölteni. Látható, hogy ennek megvoltak az eredményei.
Mi szeretnénk egy fordulatot elérni, és ez a fordulat elsősorban a hiteles tájékoztatás mellett, amire való figyelemfelhívását köszönöm a képviselő úrnak… Gondolom, ön is ugyanebben a tevékenységben gondolkodik, amikor idéz jó néhány újságból cikkeket, amelyeknek, úgy gondolom, valószínűleg semmi közük sem a szocialisták, sem a liberálisok kampányához. Hiszen ezeket a benyomásokat, gondolom én, szabadon is képesek egy szabad országban, egy szabad Európában élő, szabad újságíró szemszögéből szabadon feldolgozni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me