STOLÁR MIHÁLY

Full text search

STOLÁR MIHÁLY
STOLÁR MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! A rendszerváltozás következtében a szocialista nagyipar szükségszerűen összeomlott Ajkán, városunkban, ahol 10 ezer munkahely szűnt meg. Az elmúlt évek kedvező tendenciáinak köszönhetően jelenleg a munkanélküliek száma alig haladja meg a 700 főt. Veszprém megye vonatkozásában azonban a munkanélküliek száma 10 306, amelyből a 46 évesnél idősebbek aránya 29 százalék. Mint ahogy ismert, éppen ehhez a korosztályhoz tartozóknak a legnehezebb a munkához jutás. A Fidesz tervezte a nyugdíjrendszer átláthatóvá és rugalmassá tételét. A rugalmasságra azért van szükség, hogy a járulék-folyószámlája ismeretében mindenkinek lehetőségében és módjában álljon annak eldöntése, mikor és milyen feltételekkel kíván nyugdíjba menni.
Az önmagát nemzeti középnek mondó kormány programjában úgy fogalmaz, hogy a nyugdíj nem adomány, hanem szerzett jog, melynek következtében az életkeresettel és a befizetett járulékkal összhangban kell lennie. Önök a választások előtt a 46 évnél idősebb korosztályhoz tartozó munkanélküliek alkalmazása esetén a munkáltatók részére adókedvezményt ígértek. Ez azonban csak részben jelenthet megoldást, ráadásul a programjukban erről már szó sincs.
Államtitkár Úr! Az elmondottakra tekintettel kérdezem, hogy tervezi-e a kormány az említett korosztály számára azon lehetőség megteremtését, amely által a dolgozó maga döntheti el, hogy reális keretek között mikor kíván nyugdíjba menni. Akar-e a kormány valóban cselekedni most és mindenkiért, mint ahogy azt a kormány programja borítóján hirdeti? Érdeklődve várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me