KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Csak nagyon röviden szeretném a szocialista képviselőcsoport véleményét kifejteni a Magyar Távirati Iroda beszámolóival kapcsolatban.
Azzal kell kezdenem, hogy bizony érdekes végighallgatni a mai vitát a Magyar Távirati Iroda beszámolójáról, illetve a kulturális bizottság előterjesztéséről, mert igazából itt folyamatosan az Országgyűlés szerepéről beszélünk. Nem kerülhetem meg a hozzászólásomban azt, hogy picit visszatekintsek a múltba, hiszen a médiatörvény megalkotásánál és a Magyar Távirati Irodáról szóló törvény megalkotásánál is most már teljesen egyértelműen látszik sajnos, hogy a gazdálkodási szempontok bizony meglehetősen háttérbe szorultak akkor, amikor próbáltuk konszenzussal megalkotni ezeket a törvényeket. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor válik teljes mértékben érthetővé az, hogy miért is beszélünk az Országgyűlés szerepéről ilyen sokat a mai vitában.
Úgy gondolom, hogy aki végighallgatja ezt a mai vitát, abban bizony nem nagyon erősödik a jogállami tisztelet. Mondjuk, ha egy vállalkozó azt hallja, hogy itt a tulajdonos öt éven keresztül nem végzi el a kötelezettségét, hát bizony úgy gondolja, hogy ez nem egészen korrekt eljárás, hiszen az ő számára a törvényi kötelezettség az szankcionált kötelezettség, míg az Országgyűlés meglehetősen lazán megteheti azt, hogy ezt a feladatát nem végzi el. Ezért is elengedhetetlen az, hogy rövid időn belül sort kerítsünk arra, hogy a valódi tulajdonosi szerep gyakorlását törvénybe foglalva végrehajtsuk a szükséges módosításokat. E tekintetben tehát a frakciónk teljes mértékben osztja az Állami Számvevőszék véleményét.
Kicsit nehezebb helyzetben vagyunk, mert azt, hogy a működés során milyen problémákat okoz az Országgyűlés tulajdonlása, meglehetősen egzakt módon lehet rögzíteni, mint ahogy azt az Állami Számvevőszék elnöke megtette. Viszont nekünk az a felelősségünk és feladatunk, hogy olyan törvényi módosítást tudjunk megfogalmazni, ami ezt kiküszöböli, ugyanakkor a közfeladatnak is képes megfelelni a Magyar Távirati Iroda. Tehát olyan törvényi módosításokat kell megfogalmaznunk, ami mindezen feltételeknek megfelel.
Egyébként kicsit még vissza kell menni a múltba, mert a ’98-as választások után azért el kell gondolkodni azon, hogy vajon miért nem került négy éven keresztül terítékre a Magyar Távirati Iroda beszámolója, illetve az üzleti terve. Erre a mai vitában nem sok választ kaptunk, meg kell hogy mondjam. Örültem volna, ha Herényi képviselő úr utal arra, hogy vajon mi volt az oka annak, hogy a ’98-as választásokat követően sorra nem került napirendre ez a kérdés itt, a Házban. Ez azért is érdekes, mert a ’98-as választásokat követően - és itt azért a választási évnek jelentősége van, mert a választás évében nagyon nehéz egyébként az üzleti tervet kellő időben elfogadni - a költségvetési bizottságban komoly erőfeszítéseket tettünk azért, hogy itt, az Országgyűlésben mielőbb terítékre kerüljön a Magyar Távirati Iroda beszámolója.
Akkor úgy tűnt számomra, hogy a költségvetési bizottságnak az akkori kormánypárti tagjaiban is megvan a készség arra, hogy mielőbb tárgyaljuk meg, hiszen a költségvetési bizottsági tagok azok, akik gazdasági és pénzügyi oldalról is jól átlátják a probléma lényegét. Akkor úgy tűnt, hogy mindenki valamilyen megoldást akar erre, vagyis hogy kerüljön napirendre itt, a Házban, ez volt a közös cél, mégis, valamilyen oknál fogva ez nem történt meg.
Nagyon remélem, hogy nem az a szándék vezérelte az akkori kormányzati többséget, mint ami, mondjuk, az autópálya-építésnél, hogy egyfajta modellben gondolkodtak, és keresték a megoldást arra, hogyan lehet azokat a szándékokat végrehajtani, amelyek megfogalmazódtak az akkori kormányzati erőkben. Nagyon remélem, hogy nem ez motiválta azt, hogy ne beszéljünk a Magyar Távirati Irodáról, hanem végezze ő úgy szép csendben a tevékenységét, igaz, hogy törvénytelenül, és majd amikorra kialakul a helyzet, és olyan helyzetet tudunk teremteni, akkor esetleg bizonyos belső változásokat lehet generálni. Nagyon remélem, hogy nem ez volt a motiváló tényezője annak, hogy itt bizony a kellő időben történő tárgyalásra nem került sor.
Azt mindenesetre szeretném üdvözölni, hogy azért, ha megnézzük a beszámolókat, akkor azt meg lehet állapítani, hogy bizony az összes médium közül talán a Magyar Távirati Iroda gazdálkodása tekinthető a legkiegyensúlyozottabbnak. De hogy milyen pályát futott be az elmúlt öt évben, azért arra nem lehet azt mondani, hogy minden időszak, úgymond, hasonló volt, tehát minden év hasonló módon zajlott le pénzügyi-gazdasági szempontból.
Az is örömteli, hogy annak ellenére, hogy itt a társadalombiztosítási tartozás olyan nagy mértékű volt az elnök úr előadásában, és a képviselő úr is arra utalt, hogy itt azért ez a több mint 400 milliós tb-tartozás milyen nagy volt; valóban, ez nagy összeg, de ahhoz képest, amit a többi médium örökölt akkor, amikor az új törvény szerint elkezdett gazdálkodni, én azt mondom, viszonylag kedvező örökséggel tudott elindulni a Magyar Távirati Iroda. Nagyon pozitív volt az, ahogy a részvénytársasági működésre átálltak, és elkezdett dolgozni az addig ismeretlen tulajdonosi tanácsadó testület és a meglehetősen sajátos helyzetbe került részvénytársasági elnök együtt az Országgyűléssel. Ez tehát kedvező időszak volt, és ahogy látható a későbbi években is, gazdálkodási szempontból folyamatosan pozitív képet mutat a beszámoló.
Nem tudni, hogy milyen feszültségeket takar a kedvező beszámoló, nem tudni, milyen problémákat fed el az a kedvező pénzügyi beszámoló, erre nem tért ki az elnök úr. El tudom képzelni, hogy a kedvező számok ellenére azért bizonyos aránytalanságokat vagy bizonyos területeken kedvezőtlen folyamatokat is takarhat a mégoly kedvező gazdálkodás is.
Mindent összegezve, teljes mértékben készek vagyunk arra, és a mi felelősségünk az többek között, hogy azokat a törvényi módosításokat, amelyek szükségességét ma mindenki megfogalmazta, minél előbb ide hozzuk a Házba, és nyilván mindazokkal a tapasztalatokkal, amelyekkel a Magyar Távirati Iroda vezetése, tulajdonosi tanácsadó testülete rendelkezik, a szükséges módosításokat átvezessük.
Természetesen az ötéves beszámolót és a 2002-es üzleti tervet is támogatja a szocialista frakció.
Köszönöm szépen a figyelmet, elnök asszony. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me