MOLNÁR LÁSZLÓ

Full text search

MOLNÁR LÁSZLÓ
MOLNÁR LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! ÁSZ-elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága szeptember 19-én megtárgyalta a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság beszámolóját az előző négy évre vonatkozóan és az Állami Számvevőszék 2001-re vonatkozó jelentését. Egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak tartjuk.
Azonban az a véleményünk, ahogy az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy olyan rendszerbeli problémák vannak a törvény és az országgyűlési határozat vonatkozásában, amelyek indokolttá teszik azt, elsősorban a számviteli, költségvetési megközelítés alapján, hogy az Országgyűlés szakbizottságai áttekintsék, és azt követően a plenáris ülés elé hozzák azokat a javaslatokat, amelyeket az ÁSZ elnöke az imént döntően felsorolt.
(12.30)
A kulturális és sajtóbizottság előterjesztéséhez, illetve az eddig elhangzottakhoz csak kiegészítésként szeretném azokat a véleményeket elmondani, amelyek elhangzottak a költségvetési bizottság ülésén is.
Az tényszerű, hogy négy évig törvénytelenül működött a Távirati Iroda Részvénytársaság; az is tény, hogy ez a tulajdonos hibájából történt. Én azt gondolom, hogy ezzel most ezt orvosoljuk. A költségvetési bizottságban nem az volt az alapszándék, hogy kutakodjunk az elmúlt négy évben, felelősöket keressünk, hanem az, hogy megoldjuk a problémát. A mi javaslatunk az, hogy önálló indítványként a költségvetési bizottság elé terjesszük azokat a kérdéseket, amelyekről itt szó volt, és például azért nagyon izgalmas a közszolgálatiság kérdése, mert amennyiben nem szabályozzuk kellőképpen belső szabályokban a számvitel-politikában azt, hogy a költségeket vagy a ráfordításokat milyen költséghelyekre lehet elszámolni, bizony ez nagyon torz eredményességet mutathat. Az teljesen természetes, hogy a döntési, kötelezettségvállalási viszonyrendszert is át kell tekinteni, hiszen az elmúlt időszakban az elnök-vezérigazgató gyakorlatilag önmagában, egy személyben hozta meg azokat a döntéseket, amelyeket mi nem vitatunk, de intézményesen szeretnénk helyére tenni ezt a kérdést.
Szó volt itt az imént a 113 millió forintról, ez a választásokhoz kapcsolódó összeg. Ez felvetődött, mégpedig olyan formában, hogy igen, külön törvény határozza meg az MTI Rt. feladatát e témakörben. Igen ám, de egyetlenegy külön törvényben sincs benne! Tehát azokat a kérdéseket, amelyek itt felvetődnek, vagy éppen a végelszámolás kapcsán merült fel számszerűsítve, ha jól emlékszem, 53 millió forint eredménytartalékkal szemben való elszámolása, ezeket az illető szakbizottságnak pénzügyi-számviteli vonatkozásban meg kell tárgyalni. Ez nem úgynevezett humánpolitikai terület, hanem ez bizony kőkemény számviteli és adóvonatkozásokat vet fel.
Mi azt gondoljuk, hogy világos szabályozást kell elkészíteni, a világos szabályozást követően lehet a feladatokat számon kérni, és nyilvánvalóan mint a tulajdonos képviselete - így a szakbizottságok, hiszen a plenáris ülés ezzel kevesebbet tud foglalkozni -, részt venni a vagyon megfelelő módon való működtetésében.
A felszólalásra készülve, átnézve az alkotmány idevonatkozó szakaszát is, azt azért szeretném megállapítani, hogy az alkotmány az Országgyűlés vonatkozásában nem ismer olyat, hogy tulajdonol és tulajdonosi közgyűléssé alakul át a plenáris ülés.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me