DR. MIKES ÉVA

Full text search

DR. MIKES ÉVA
DR. MIKES ÉVA, az alkotmány- és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A szavazatunk, a kisebbségi véleményünk indokolásaképpen hadd bocsássam azt előre, hogy a törvényjavaslatot nem tartjuk átgondoltnak, sem pedig konzekvensnek, sőt még ennél is továbbmegyek, véleményünk szerint azzal sincsen összhangban, amit a kialakítandó kormányzati struktúrával kapcsolatos építkezésről a közlésekből vagy a közleményekből tudhatunk.
Természetesen nem vitathatjuk és nem is vitatjuk a mindenkori kormánynak azt a jogát, hogy kialakíthassa a kormányzása szervezeti és intézményi kereteit, ugyanakkor az előterjesztés több ponton kétségessé teheti a kormányzati apparátusok napi működőképességét. Véleményünk szerint erre az elméleti lehetőség is elegendő, hogy ezzel foglalkozzunk, hiszen az elméleti és a gyakorlati lehetőségek között csak a mindennapi működésben és a mindennapi tapasztalatok alapján lehet különbségeket tenni. Erre szintén mondhatnánk, hogy ez a kormány felelőssége, mint ahogy az is, de az ország működőképességére és az egész kormányzat működőképességére viszont már nem mondhatjuk azt, hogy ez egyértelműen olyan dolog, amihez egy ellenzéki képviselőnek nincs köze, hiszen ez már mindannyiunk közös felelőssége ebben a Házban, olyan szinten mindenképpen, hogy az ezzel kapcsolatos véleményünket, meglátásainkat, illetve figyelemfelhívásainkat elmondhassuk.
(18.10)
A bizottsági ülésen, ugyan ez való igaz, ilyen menetben és ilyen módon történt a vita, ahogy ezt a többségi vélemény előadója elmondta, de az előterjesztés összes pontja tekintetében csak olyan véleményeket mondtunk vagy mondhattunk el, amelyek kapcsán a tárca előadójának kérdéseket tettünk fel. Tehát szó nincs arról, hogy a bizottsági ülés vezetésével kapcsolatban tennék szemrehányást, csak ez nyilvánvalóan megfelel a téma bizottsági ülés után történő átgondolásának az ellenzéki képviselők részéről, illetve az azóta felmerült kérdéseknek is.
Ennek tükrében, mivel a bizottságban a vita többféle kérdésben nem volt részletesebb ennél, engedjék meg, hogy a "nem" szavazat indoklásaként ezeket a megállapításokat tegyem, ennél részletesebben pedig a Fidesz véleményeként a vitában óhajtom az egyes pontokkal kapcsolatban kifejteni a véleményemet.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me