BERNÁTH ILDIKÓ

Full text search

BERNÁTH ILDIKÓ
BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban hosszasan megvitattuk azt, hogy hogyan kell az egyensúlyt helyreállítani, milyen jogosítványok kellenek, nem kellenek a szakszervezeteknek, sőt a vita legelején a miniszter úr részéről, illetve egyik képviselőtársuk részéről érintőlegesen szóba került a szegénység elleni küzdelem, a munkahelyteremtés, amit különösen fontosnak tart a miniszter úr a tekintetben, hogy ha minél több munkahely teremtődik, minél több a munkahely, annál több a választási lehetősége a munkavállalónak, annál nagyobb biztonságban van, annál kisebb a kiszolgáltatottsága.
Nos, ezzel a véleményével, tisztelt miniszter úr, én is egyetértek, bármennyire meglepő is ez most néhány szocialista képviselőtársamnak. Egyetértek azért, mert a munkahelyteremtést valóban nagyon fontosnak tartom.
Akkor, amikor 1998-ban a polgári kormány átvette az ország irányítását, azt az alapvetést, azt a filozófiát fogalmaztuk meg, hogy "segély helyett munkát". Ennek jegyében születtek meg azok az intézkedések, amelyek lehetővé tették, hogy a ciklus végére mintegy 250 ezerrel több munkahely teremtődött meg, nőtt a foglalkoztatottak száma, csökkent a munkanélküliség.
Szeretném felhívni a figyelmüket, illetve emlékeztetni önöket arra, hogy amikor másfél millió munkahely szűnt meg Magyarországon a rendszerváltást követően, a magyar társadalom akkor nézett először szembe a munkanélküliséggel mint olyannal; meglehetősen drámai volt ez nemcsak az egész társadalomnak, a családoknak, de az egyes embereknek is. Ezért tartottuk nagyon fontosnak azt, hogy az 1997-es mélypontról valamilyen módon, ha lehet, akkor természetesen olyan módon mozduljon el az ország, hogy nőjön a foglalkoztatottak száma, és csökkenjen a munkanélküliség.
(17.30)
Ennek érdekében különböző eszközöket vettünk igénybe természetesen, hiszen úgy gondoljuk, hogy ez a probléma nem egyetlen, kizárólagos eszközzel, módszerrel oldható meg. Először különböző célelőirányzatokat biztosítottunk a költségvetésben arra, hogy ezeket a célkitűzéseket meg tudják valósítani a gazdaság szereplői. Mert ne felejtsük el, tisztelt képviselőtársaim, nemcsak munkáltatókról, hanem munkaadókról is szót kell ejtenünk, hiszen a kettő csak együtt, egymással tud létezni. Ekkor került bevezetésre az aktív foglalkoztatási célelőirányzat, a gazdaságfejlesztési célelőirányzat.
Szándékunk volt, hogy a hátrányos helyzetű régiókat is valamilyen módon, valamilyen eszközzel segítsük, támogassuk abban, hogy a valóban nagyon nagy munkanélküliség csökkenjen. Gondolok itt azokra a területekre, amelyek Észak-Magyarországon, illetve a Dél-Alföldön helyezkednek el. Itt is sikerült olyan komplex programokat bevezetni és megvalósítani, amelyeknek a segítségével az első egy-két évben sikerült három és fél ezer munkahelyet teremteni.
A gazdasági helyzet fokozatos stabilizálódásának, a gazdasági növekedésnek, az Európai Unió tagországainak átlagát meghaladó mértékű növekedésnek köszönhetően nőtt a foglalkoztatottak száma és csökkent a munkanélküliség. Természetesen a gazdasági növekedés éreztette hatását a munkaerőpiacon is. Azt is érzékeltük ezzel együtt, tisztelt képviselőtársaim, hogy vannak olyan munkavállalók, akik különböző okok miatt nehezen vagy egyáltalán nem tudnak elhelyezkedni a különböző meghirdetett, pályázatokkal meghirdetett munkahelyeken. Éppen ezért megpróbáltuk differenciáltan kezelni ezeket a problémákat. Gondolok itt a pályakezdő fiatalokra vagy a romákra, vagy gondolok az idősebb korú munkavállalókra. Azért, hogy ők is megtalálják a maguk számára megfelelő munkahelyet, különböző aktív eszközök alkalmazásával igyekeztünk ezeket az elképzeléseket megvalósítani.
Talán ezeknek is köszönhető az, hogy Észak-Magyarországon is sikerült a munkanélküliséget a korábbi évekhez képest csökkenteni, bár kétségtelenül a mai napig is fennáll, hogy ebben a térségben a munkanélküliség még mindig meghaladja a nyugati, nyugat-dunántúli országrész munkanélküliségét - kétszerese még ma is -, illetve a fővárosi adatokat. Úgy hiszem, e tekintetben a szocialista kormánynak, illetve a munkaügyi miniszter úrnak is meglesz még a tennivalója és feladata. Amennyiben a miniszter úrnak ez irányú elképzelései vannak, bátran ígérem önnek ország-világ előtt, hogy nemcsak szóval, nemcsak hozzászólásainkkal, de tetteinkkel, vagyis szavazatainkkal is támogatni fogjuk ezeknek a munkahelyteremtő beruházásoknak a megvalósítását.
Természetesen tudjuk azt, tisztelt képviselőtársaim, hogy bár a foglalkoztatottság növekedett az elmúlt négy évben, még mindig alatta van az uniós tagországok foglalkoztatottsági átlagának, elsősorban talán azért vagy többek között azért, mert a részmunkaidős foglalkoztatottság ott az elmúlt két évben jelentősen nőtt. Ebben bizony még hátrányos helyzetben vagyunk. Amennyiben ezen kíván változtatni a munkaügyi miniszter úr, természetesen ebbéli törekvésében is segíteni, támogatni fogjuk.
Szeretnék még néhány gondolatot a minimálbér emelésével kapcsolatban elmondani, hiszen ez itt ma több alkalommal szóba került: '98-ban 19 500 forint, 2002-ben 50 ezer forint. A miniszter úr elmondta egyik beszédében, hogy a minimálbér ilyen mértékű emelésével nem kívánnak a közeljövőben élni, hanem inkább azt az elvet követik, hogy adómentessé teszik, éppen azért, hogy a sűrű, apróbb fillér a zsebekben maradjon.
Tisztelt Miniszter Úr! Talán elkerülte az ön figyelmét az, hogy a fillért 1999-ben kivonták a forgalomból. Ön most olyat ígért a választóknak, ami nincs. Nyugtasson meg, kérem, hogy nem semmivel kívánja megtölteni a választók zsebét! Nem hiszem, hogy a ciklus elmúltával filléres emlékeire kívánna emlékezni az, aki önökre, illetve az önök választási programjára szavazott.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me