DR. KISS ELEMÉR

Full text search

DR. KISS ELEMÉR
DR. KISS ELEMÉR, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Amit most mondok, azt huszonöt éves közszolgálat tapasztalata alapján mondom. Én úgy gondolom, hogy egy köztisztviselőtől, köztisztviselővel szemben elvárt legfőbb követelmény az, hogy az esküjének megfelelően működjön. Az esküjéből egy sort idézek: "az alkotmányt és az alkotmányos szabályokat megtartom", és természetesen a működésében ehhez kell igazítania minden cselekvését, minden tevékenységét.
Abban az esetben, ha valaki köztisztviselőként politikai szerepet vállal, már nem tartja be az esküjét, a szabályoknak ebből következően nem felel meg. Van erre is példa, és nyilvánvalóan a jövőben is lesz erre példa.
Én nem tudok több száz emberről, aki az utcára került. Voltak cserék, nyilván még lesznek is cserék. A cserék túlnyomó többsége valóban olyan csere, hogy egy meghatározott köztisztviselői poszton lévő személy számára egy másik köztisztviselői posztot ajánl fel a kormány, a minisztérium, tehát a kormányzat, mondjuk így, szélesebb értelemben.
Tehát úgy gondolom, hogy abban, amit a sajtó alapján ön idéz - és én most nem tudom ezt igazolni, illetőleg megerősíteni vagy megcáfolni, hogy a sajtóból ön helyesen idézett-e vagy sem -, az én számomra és a miniszterelnök, a kormány számára a köztisztviselőkkel szembeni alapkövetelmény az a fajta lojalitás, amely a törvényeknek való (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) megfelelésben nyilvánul meg.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP- és az SZDSZ-frakció soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me