DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY gyermek-, ifjúsági és sportminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Álhírekkel és rémhírekkel meglehetősen nehéz hadakozni. A politikában mindig kalamajkát okoz az, ha valaki előbb lő, és csak azután céloz. Hogy mindezt elkerüljük, szeretnék nagyon gyorsan, röviden válaszolni a kérdéseire.
Természetesen nem kívánjuk visszavonni a Bozsik-program átalakítására irányuló törekvést, mert célunk az, hogy a kormányzati ciklus végére megyénként négy-öt műfüves, villanyvilágításos sportcentrumot hozzunk létre, amelyek a lakosság tömegsportját és szabadidősportját is szolgálják.
Természetesen megépítjük a debreceni sportcsarnokot. Legfeljebb szigorúan ellenőrizni fogjuk, hogy kell-e az a költségforrás mindehhez, amit a garanciavállalás tartalmaz. Ugyanez igaz a magyar sport háza esetében is: megmarad a garanciavállalás, de szigorúan ellenőrizni fogjuk itt is a pénzfelhasználást.
Az Európa-bajnokság megrendezéséhez a garanciavállalás ugyancsak adott. Ezt sem kérdőjelezi meg senki. Benyújtottuk a pályázatot, a decemberi döntésig a Magyar Labdarúgó Szövetség és a minisztérium egy közös csapatot állít fel a hátralévő feladatok ütemezésére, végrehajtására és a költségigények szigorú ellenőrzésére és felhasználására.
Tartjuk magunkat ahhoz, amit az olimpia ügyében mondtunk: végigvisszük a hatástanulmányok elkészítésének teljes folyamatát. Világosan a társadalom elé tárjuk a költségigényeket, a létesítmények későbbi hasznosíthatóságát, a gazdasági-társadalmi és a médiakörnyezet feltételrendszerét. Ezek birtokában fogja majd a kormány meghozni a döntését.
Ezzel akár le is zárhatnám az interpellációra adott választ. Az ügynek azonban vannak olyan tanulságai, amelyekről érdemes itt, a parlament előtt is szót ejteni. Először is, a május közepén született garanciavállalási döntések úgy jöttek létre, hogy azokat nem előzte meg nagyon sok esetben szakmai egyeztetés, vagy a minisztérium belső, szakmai főosztályai kifejezték aggályukat a megoldással szemben. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a rapid előkészítés következtében nem a minisztérium apparátusára épített a politikai vezetés, hanem külső jogi szakértőket bízott meg a döntés előkészítésével, és erre 10 millió körüli összeget fizettek ki. Azt gondolom, baj volt a bizalommal a minisztérium apparátusát illetően.
Másodszor: a döntésekből adódó összesített kötelezettségvállalás önmagában meghaladta a minisztérium 2002. évi költségvetési előirányzatait, miközben azokat egyéb döntésekkel április 30-áig már a korábbi vezetés 94 százalékos szinten teljesítette, kimerítette, leterhelte.
Harmadszor: a döntések többségének a lényege a következő volt. A kedvezményezett garantált hitellel beruház, a visszafizetést a következő években a minisztérium rendezi, ebből következően a minisztérium költségvetési pozíciója a következő években rendkívül beszűkül, önálló programok indítására lehetőség nincs.
Negyedszer: ebbe a körbe tartoztak a Felsőmocsolád típusú döntések. Ezeknek annyi előzménye volt csupán, hogy a döntés előtti héten fax érkezett, amelyben támogatást kértek. Nyilván előtte oda is jelzés érkezett, hogy ideje van most a faxolásnak.
Végül hadd tegyem mindehhez hozzá: a döntések tételes felülvizsgálata megkerülhetetlen. Ott, ahol törvénytelenség, jogszerűtlenség született, kezdeményezni fogjuk ezek felülvizsgálatát és a felelősök felelősségre vonását.
Mivel remélem, a képviselő úr ezzel egyetért, azt is remélem, hogy elfogadja a válaszomat. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me