TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Amint arról a lapokból értesülhettünk, egy nyári vihar sebességével folynak a személycserék az új kormány hivatalba lépése óta, legutóbb például a Magyar Fejlesztési Bank élén. Az újonnan kinevezett ügyvezető igazgatók egyikét a fiatal, ám nagy múltú bankárként jól ismerjük: Erős János, mert ő történetünk szereplője, kiváló pénzügyi szakember hírében áll.
1990-95 között az ő kitűnő irányítása alatt vesztette el tőkéjét az Általános Értékforgalmi Bank, majd 1995-től 1999-ig többek között az ő szaktudásának eredményeként kellett a Kereskedelmi és Hitelbanknak 7,6 milliárd forint összegű veszteséget elkönyvelnie, miközben a pénzintézet brókercége 270 százalékos árfolyamon vásárolta meg a bank vezetőitől a K&H-részvényeiket. Pestiesen szólva: ez volt ám a jó buli! Nem véletlen, hogy hűtlen kezelés gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményeztek a brókercég vezetői ellen.
A kinevezésből jól látható, hogy Medgyessy miniszterelnök úrnak minden törekvése az, hogy a kormányzása alatt valamennyi lehetséges poszton a legkiválóbb szakembereket alkalmazzák. Természetesen szóba sem jöhetnek rokonok, barátok, haverok és üzlettársak. Ezért biztosan csak a véletlen műve, hogy megbízható lapinformációk szerint Erős János és Medgyessy Péter jó barátok, továbbá tulajdonostársak a tiszapüspöki Aranykorona Mezőgazdasági Részvénytársaságban. (Zaj, közbeszólások a Fidesz és az MDF soraiban.) A kinevezéssel kapcsolatban egyébként László Csaba pénzügyminiszter úr is kifejezte aggályait.
Hogy hol van a történetünkben a hanta, azt mindenkinek a fantáziájára bízom.
Kérdezem ezek után miniszter urat, hogy milyen szempontok alapján került Erős János az MFB ügyvezető igazgatói székébe. Vállal-e személyes garanciát arra, hogy az MFB ne jusson ugyanarra a sorsra, mint a fent említett pénzintézetek?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me