KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Annak idején, 1994-ben a '94. évi LIV. számú törvényt hatpárti konszenzussal támogatta, fogadta el a parlament. Tettük ezt annak idején azért, mert az volt a célunk, hogy az európai uniós gyakorlatnak megfelelő magángyógyszerészet alakuljon ki Magyarországon. Meg akartuk teremteni az alapjait annak, hogy Magyarországon megindulhasson a gyógyszertárak privatizációja, illetve meg akartuk erősíteni a gyógyszerészek szerepét a gyógyszertárak működtetésében.
A törvény végül is sikeresen vizsgázott, ezt egyrészt mutatja mindaz, ami ezen a területen azóta történt Magyarországon, másrészt igazolja az is, hogy nagyon sokan fordultak annak idején a törvénnyel szemben az Alkotmánybírósághoz. Végül az Alkotmánybíróság 2001-ben minden megkeresést elutasított, vagyis a törvény kiállta az alkotmányosság próbáját is. Ennek a törvénynek volt aztán köszönhető, hogy 1995-96-ban lezajlott a gyógyszertárak privatizációja Magyarországon, amit megint utólag lényegében példaértékű privatizációnak nevezhetünk, még akkor is, ha természetszerűleg nagyon sok vita kísérte annak idején ezt a folyamatot.
(15.10)
Ennek a folyamatnak a következményeként európai színvonalú gyógyszerellátás alakult ki Magyarországon, egyre nő a korszerű gyógyszertárak száma, ebből adódóan egyre nő azon gyógyszertárak száma is, amelyek magas színvonalú szolgáltatás nyújtására képesek. Mindez a törvények és a feltételek megteremtésén túlmenően természetesen köszönhető a gyógyszerészek hivatástudatának, szakmai felkészültségének és vállalkozói bátorságának, amellyel egyáltalán bele mertek vágni a privatizáció folyamatába. S mindezt sokszor nagyon nehéz szabályozási körülmények között tették, változó körülmények és feltételrendszer mellett tették, és természetesen tették ezt sokszor az állami beavatkozás körülményei közepette is. Gondolok arra, hogy az ő szabályozásukat, illetve elsősorban a gazdaságos működésüket is milyen módon befolyásolták például az elmúlt időszakban.
Ebből következik a döntéshozók - a politikusok és a kormány - feladata a következő időszakra nézve: stabil, kiszámítható viszonyokat teremteni ezen a területen, olyan szabályozást kialakítani, ami ezeket a stabil és kiszámítható viszonyokat megteremti, s természetesen nem a gyógyszerészek érdekében, hanem egész egyszerűen azért, mert az ezt a szolgáltatást igénybe vevő lakosságnak elsősorban ez az érdeke. Ennek a rendszernek és a kiszámíthatóságnak az egyik legalapvetőbb eleme a gyógyszertárak működtetéséhez szükséges személyi jog engedélyeztetésének a kérdése. Ez ugyanis, tisztelt képviselőtársaim, elsősorban szakmai és csak másodsorban államhatalmi kérdés.
1999-ben módosította a parlament az 1994-ben elfogadott LIV. számú törvényt, és akkor az eredetileg beterjesztett javaslat a Magyar Gyógyszerész Kamarának adta volna a személyi jog engedélyezését, ez azonban a vita közben megváltozott. A Szabad Demokraták Szövetsége annak idején az eredeti elképzelés szerinti módosítást támogatta volna. Ezt azzal indokoltuk, hogy a kamara köztestületi és önkormányzati funkciói megerősödtek, képes tehát átvenni ezeket a feladatokat, ezért aztán indokolt volt e tekintetben a decentralizáció, merthogy a decentralizáció viszont illeszkedik egyfajta államigazgatási reformfolyamatba, amikor az állam, a végrehajtó hatalom bizonyos jogosítványait köztestületek részére adja. Különösen indokolt ez például a most tárgyalt törvény esetében, ahol elsősorban szakmai kritériumok alapján kell a kérdéseknek eldőlniük, márpedig a szakmai információk és az ehhez szükséges felkészültség éppen a kamaráknál volt meg.
Mindenesetre fideszes képviselőtársaink annak idején módosították ezt az eredeti, egyébként helyes elképzelést, és az ÁNTSZ-en belül az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz telepítették a személyi jog engedélyezésének rendjét. Ebből adódóan - véleményünk szerint - egy nem igazolható koncentráció jött létre ezen a területen. Ezt akarja megszüntetni az előterjesztés, véleményünk szerint nagyon helyesen és indokoltan, ezért aztán támogatjuk azt, mint ahogy támogatjuk azt is - amit szintén tartalmaz a törvénymódosító javaslat -, hogy térjünk vissza a gyógyszertáraknak az eredeti, 1994. évi LIV. számú törvény szerinti definíciójához, vagyis ahhoz, hogy a gyógyszertár elsősorban egészségügyi intézmény, s ennek keretében látja el a gyógyszerforgalom kiskereskedelmi tevékenységét is. Tehát tegyük világossá, hogy elsősorban egészségügyi intézményről van szó, hiszen ezt jelenítette meg az is, hogy az eredeti törvény annak idején elsősorban a gyógyszerészeket akarta megerősíteni.
Mindezek alapján frakciónk a beterjesztett törvényjavaslatot támogatja. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me