DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy a végéről a konkrét kérdésekre válaszoljak. Az egyik kérdése így szólt: igaz-e, hogy valamilyen sugallatra vagy utasításra, de áll a földek árverésének előkészítése?
Igaz, de ezt az előkészítést másfél éve Boros Imre megbízott miniszter úr állíttatta le. (Derültség az MSZP soraiban.) Egy előkészítetlen, átláthatatlan és követhetetlen rendszer, eddig, úgy gondolom, nem működött, és csak egy dolgot tesz lehetővé: az állami tulajdonú termőföld elpazarlását, ezt pedig természetesen nem kívánjuk. Nem árveréseket készítünk elő, hanem az önök jogszabályai szerint versenytárgyalásra kerülnének ezek a termőföldek, de ezt sem kellett leállíttatnunk, mivel eddig egyetlen versenytárgyalás sem került kiírásra.
Másodszor, azt kérdezi a képviselő úr, hogy önöknek azt jelenti-e a társadalmi felügyelet, hogy Benedek Fülöp címzetes államtitkári rangban fogja a Nemzeti Földalapot felügyelni.
(10.30)
Úgy gondolom, hogy képviselő úrnak ez a kérdése egy nyilvánvaló tévedésen alapul. Benedek Fülöp ugyanis nem felügyelni fogja a Nemzeti Földalapot, hanem a szakmai irányítás lesz a feladata. (Derültség a Fidesz soraiban.)
Mi társadalmi felügyelet alatt nem azt értjük, hogy a miniszterelnök úr kijelöli a szervezet vezetőjét, kijelöli a háromtagú felügyelőbizottságot, amely ellenőrzi a folyamatot, hanem a mi javaslatunk szerint egy országos szintű felügyelet jön létre a civil szervezetek képviselőiből, amelyet az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága választana meg, és természetesen a társadalmi felügyelet azt jelenti, hogy településenként létre fogunk hozni egy olyan birtokrendezési tanácsot, amelyben szintén a földtulajdonosok, a földhasználók és az önkormányzat képviselője vesz részt. Ennek lesz a feladata, hogy azokat az ügyleteket, amelyeket a Nemzeti Földalap bonyolít, rendezze.
Remélem, hogy az elmondottakból egyértelműen kiderül, hogy mi nem egy feudális intézményben gondolkodunk, ahol a kiskirályok hűbérbirtokokat tudnak osztogatni, ugyanis Medgyessy Péter ilyen előjogokra nem tart igényt. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
Benedek Fülöp egy jelentős pénzügyi és közigazgatási gyakorlattal rendelkező szakember, aki annyiban különbözik elődjétől, hogy eddig az állami gazdaságokat sem játszotta át külföldi tulajdonba. (Taps az MSZP soraiban.)
A képviselő úr azt állítja, hogy politikai viták kereszttüzébe kerül a magyar föld ügye. Meglehetősen furcsa számomra, hogy még kézhez sem kapták a mi módosító javaslatainkat, Orbán Viktor volt miniszterelnök úr és ön is azt állítja, hogy a termőföld lesz az első számú harci terep az elkövetkezendő időszakban. Ez meglehetősen furcsa és bizalmatlan megközelítés. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban.)
Vitatkoznom kell képviselő úr azon állításával is, hogy a mi törekvéseink szöges ellentétben állnak azzal, hogy a magyar föld maradjon nemzeti tulajdonban. Egyetlen olyan intézkedést sem szándékozunk hozni, amely az önök által kialakított feltételeknél előnyösebb lenne a külföldi gazdák számára, sőt szigorításban gondolkodunk. De szeretném megjegyezni, hogy (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) az eddigiek során sem születtek a baloldalon ilyen döntések. Emlékezzen ön a kárpótlásra (Az elnök ismét jelzi az idő leteltét.), az állami gazdaság privatizációjára vagy az EU-megállapodásra...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me