DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az utóbbi hetekben sajnálatos módon politikai viták kereszttüzébe került a magyar föld ügye. A polgári kormány ugyanis az előző ciklusban vállalt vidékfejlesztési programjának és a parlament által megalkotott jogszabályoknak megfelelően elindított egy kedvező folyamatot. Ezzel főként azt kívánta lehetővé tenni, hogy a helyben lakó gazdák megvásárolhassák az őket megillető ősi jussukat az állami földekből.
A döntést azért kellett mielőbb meghozni, mert a Magyar Szocialista Párt választási programjából és ez ügyben tett nyilatkozataiból világossá vált, hogy a hatalomra jutó koalíció szándéka teljesen más. Nyilvánvaló volt az üzenete azoknak a kijelentéseknek, hogy önök a jogi személyek számára is lehetővé tennék a tulajdonszerzést, így ezáltal és ezúton nem zárható ki a külföldiek tulajdonszerzése. Ez pedig szöges ellentétben áll a polgári kormány arra irányuló törekvésével, hogy a magyar föld maradjon magyar nemzeti tulajdonban.
A polgári kormány által megindított folyamat elkezdődött, hiszen jelen pillanatban is folyik az állami földek beazonosítása, ezt követően pedig megkezdődhetnek a versenytárgyalások. Azonban aggodalommal töltenek el bennünket azok a vidékről érkező hírek, amelyek szerint az agrártárca új vezetése ezt a folyamatot nem kívánja folytatni, ezt meg kívánja szüntetni.
Ez nemcsak azért vet fel aggályokat, mert ezzel egy legitim kormány legitim döntését kérdőjelezik meg, hanem azért is, mert a jelek szerint önök mégis fenntartják azon álláspontjukat, hogy jogi személyek számára is lehetővé tegyék a földtulajdonszerzést. Ez pedig azt jelenti, hogy önöket továbbra sem zavarná, ha a magyar termőföld egy része külföldi tulajdonba kerülne.
Az új kormány nem tartja fontosnak azt sem, hogy ne hozzon korábbi ígéreteivel ellentétes döntéseket. Kénytelen vagyok ezt hinni akkor, amikor azt olvasom, hogy önök Benedek Fülöpöt, aki a hírek szerint korábban Medgyessy Péter miniszterelnök úr üzlettársa volt, címzetes államtitkári rangba kívánják helyezni (Dr. Medgyessy Péter mosolyog.), és őt bízzák meg a Nemzeti Földalap felügyeletével. (Gyürk András közbeszól.) Ez ugyanis ellentmond az önök korábbi ígéretének, miszerint a földalapot társadalmi felügyelet alá kívánják helyezni. Sokkal inkább úgy tűnik, hogy a korábbi üzlettársakat vonják be a földkérdés rendezésébe.
Kérdezem tehát a miniszter urat, igaz-e, hogy áll a földek árverésének előkészítése, mert ez egyet jelent azzal, hogy ha nem tanúsítanak más magatartást, megkérdőjelezik ezzel a demokratikus állam működési rendjét. Önöknek azt jelenti-e a társadalmi felügyelet, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök úr korábbi üzlettársa címzetes államtitkári rangban fogja a Nemzeti Földalapot felügyelni?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me