GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A szocialista frakció támogatja ezt az országgyűlési határozati javaslatot, és támogatta volna a kormány eredeti javaslatát is. Tesszük ezt azért, mert meg vagyunk győződve arról, hogy a terrorizmus elleni küzdelem közös ügyünk. Az előttem szóló képviselők már sok kérdésről beszéltek, úgy érzem, ezeket indokolatlan megismételni, de tényleg igaz az, hogy van ENSZ-döntés és a NATO ebben a döntésben kiemelkedő szerepet vállalt. Itt politikai kérdés, szakmai kérdés és sok minden más együtt van az asztalunkon, amikről beszélnünk kell.
Az első az - amit mindannyiunknak egyszer s mindenkorra tisztázni kell -, hogy tagjai vagyunk egy szövetségi rendszernek, amelynek élvezzük az előnyeit, de ebből ránk kötelezettség is hárul. Ha a védelmi miniszterek megállapodnak az együttműködésben, azt meg lehet kontrázni, azon lehet elég sokat vitatkozni. Ma már több képviselőtársam is találkozott különböző sajtóorgánumokban azzal, hogy a nemzetközi közvélemény nem érti azt a hezitálást, ami az elmúlt egy hétben történt. Ha presztízsről beszélünk, akkor úgy gondolom, egyfajta presztízsveszteség is érte az országot, amikor ezt a változtatást tettük.
Szeretnék rávilágítani arra, amit Simicskó úr elmondott, hogy ebben - azon túl, amit Eörsi képviselő úr mondott - tetten érhető a Fidesz Janus-arcúsága. Tessék elgondolni, mi lenne, ha mindenki egészségügyi alakulatokat akarna küldeni és senki nem küldene más katonákat! De ezt nem folytatom. És tessék végiggondolni: miközben mi azt mondtuk, hogy őrzés-védelmi feladatokra nem adunk negyven-ötven fő katonát, csak egészségügyi kontingenst biztosítunk más katonákkal együtt, aközben valahol a világon egy másik parlamentben vitatkoznak arról, hogy az őrzés-védelmi feladatokat majd ellátja-e valaki.
Az, hogy veszélyes helyzetbe kerülnek akár az egészségügyi kontingens tagjai, akár az őrzés-védelmi feladatra vállalkozók, természetes. Bármennyire is vitatták Eörsi Mátyás gondolatait, de amikor Koszovóba mentek a magyar katonák, akkor sem volt abszolút biztonságos a helyzet, és most sem állította sem a külügyminiszter úr, sem Juhász Ferenc honvédelmi miniszter úr, hogy ez egy veszélytelen vállalkozás volna, amiben részt kellene vennünk.
Váltsunk néhány szót a katonáinkról. Aki hivatásos katonai feladatra vállalkozik, az tudja, hogy az átlagnál nagyobb veszélynek van kitéve, a feladataiból eredően sokkal nagyobb veszély leselkedik rá, még akkor is, ha önként vállalkoznak a feladatra. Az előző indítványban is és a mostaniban is szerepel, hogy csak hivatásos, szerződéses katonák és csak önként vehetnek részt ebben a küldetésben. Ha tagjai vagyunk egy szövetségi rendszernek, akkor előbb-utóbb részt kell vennünk olyan kötelékben, olyan feladatokban, ahol a magyar katonák is bizonyíthatják, hogy hasonlóan jól felkészültek, mint más nemzetek katonái.
Befejezésül arról szólnék, hogy az az egy hét is, ami ezzel a vitával eltelt, hiányozni fog a felkészítés időszakából. A honvédelmi és a külügyi bizottság tagjai látták azt az előterjesztést, hogy milyen eszközökre van szükségük a katonáknak ahhoz, hogy ezen a küldetésen sikerrel túl legyenek, és ebből a felkészülésből ez az idő hiányzik. Ebben nekünk is felelősségünk van. Azt hiszem, a felkészítőknek mindent el kell követniük annak érdekében, hogy a lehetséges veszélyt a minimumra csökkentsék. Ezzel együtt ezt az indítványt - még egyszer hangsúlyozom - a frakciónk támogatja.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me