KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY, a honvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A honvédelmi bizottság a december 16-ai ülésén tárgyalta meg az 1810. számú országgyűlési határozati javaslatot, és azt 18 igen, 2 tartózkodás mellett általános vitára ajánlotta, illetve alkalmasnak tartotta. Azonban amikor ezt a megállapítást teszem, azt gondolom, elkerülhetetlen szólnom arról, hogy egy sorozatról volt szó, hiszen van a kormánynak egy érvényben levő határozata, határozati javaslata, ami ugyan visszavonásra még nem került, de nem kapta meg a Házszabálytól való eltéréshez a szükséges támogatást, volt egy ehhez benyújtott Fidesz-javaslat, amelyet Németh Zsolt és Simicskó István képviselőtársaink jegyeztek, és ez volt a harmadik dokumentum, amit tulajdonképpen a bizottság megtárgyalt.
A honvédelmi bizottság nagy felelősséggel kezelte ezt a kérdést, hiszen nemcsak a határozati javaslatokat tárgyalta meg, hanem például az első változatnál megvizsgáltuk azt is, hogy milyen felszerelésekkel kívánják ezeket a katonákat ellátni, ha kimennek. Ez egy hasznos vizsgálódás volt, mert azt gondolom, hogy az orvoscsoport számára is hasonló felszereléseket kell beszerezni, mert bármennyire is változik a helyzet azzal, hogy orvosok mennek ki, azt gondolom, őszintén meg kell mondani, hogy ez akkor is egy veszélyes küldetés, ami kockázatokkal jár, és a magyar kormánynak, benne a honvédelmi tárca vezetésének és a vezérkarnak az az alapvető kötelessége, hogy megfelelő felkészítéssel, felszereléssel, megfelelő körülmények biztosításával, a német és holland vezetéssel való jó kapcsolatok kialakításával ezeket a kockázatokat lehetőség szerint minimálisra csökkentse.
Azt gondolom, hogy amikor a honvédelmi bizottság ülésén vizsgáltuk a Fidesz által tett módosító javaslatot, és az a bírálat hangzott el a kormánykoalíció képviselői felé, hogy miért nem fogadjuk el ezt, hiszen ez megegyezik a kormány által másodszorra benyújtott indítvánnyal, az egy alapvetően téves kijelentés. Hiszen a Fidesz által hozott javaslatban az szerepelt, hogy vagy műszakiak, vagy orvos, vagy repülőtéri tűzoltó alegység, vagy a civil katonai kapcsolatok ápolásában vagy fenntartásában közreműködő katonai csoport vegyen részt. Ez pedig különbözik attól a konkrét javaslattól, amit a magyar kormány a németekkel a haderő-egyeztetési konferencián megfelelő módon megbeszélt, hogy milyen konkrét katonai részvételre lehet számítani.
Azt gondolom, hogy sokáig nem szabad ebben a kérdésben húzni az időt a határozathozatallal, mert minden egyes nap most már azt teszi kérdésessé, hogy sikerül-e megfelelő módon kiválasztani a feladatban részt vevő katonákat, sikerül-e részükre megfelelő eljárással beszerezni a szükséges felszereléseket, és hogy a kiképzésük is megfelelő idő alatt történjen meg, mert minden ilyen késedelem a csoport kiutazásának, illetve kinti működésének a kockázatát növeli.
Éppen ezért én azt gondolom, hogy a honvédelmi bizottság döntése megalapozott volt, amikor az első Házszabálytól való eltérésben többséget meg nem kapott, vagy szükséges szavazatot meg nem kapott határozat esetében azt mondtuk, hogy a kormány erre készüljön föl, de látván azt, hogy nem kapja meg a parlamentben a szükséges támogatást, így ennek a javaslatnak a támogatását javasolta a honvédelmi bizottság, a már említett 18 igen és 2 tartózkodás mellett.
(13.40)
A bizottság örömmel üdvözölte a határozati javaslatnak azt a pontját is, amely kötelezővé tette a kormányzat számára, hogy a feladat végrehajtásáról rendszeresen, de a fél év alatt legalább egy alkalommal számoljon be a parlament honvédelmi bizottságának. Szükségesnek tartjuk, hogy a bizottság rendelkezzen megfelelő információkkal a csoport kinntartózkodásáról, munkájuk végzésének körülményeiről, és azt gondolom, nagyon fontos kérdés az is, hogy ezzel a Magyar Honvédség nemzetközi megítélése is kedvezőbb, mintha egyáltalán nem vennénk részt ilyen akcióban.
Végezetül azzal akarom befejezni a bizottsági állásfoglalás vagy vélemény elmondását, ami nagyon fontos: ennek a német-holland vezetésű csoportnak az a dolga, hogy Afganisztánban az új kormány, a demokratikus kormány működési feltételeit biztosítsa, és a közigazgatási, állami élet megindításának a feltételéhez járuljon hozzá, ami a magyar egészségügyi kontingens számára nyilván egészségügyi feladatokat fog jelenteni.
Köszönöm a figyelmüket. Támogatjuk a javaslatot. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me