KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Akkor is örülni fogok, ha majd egyszer a Fidesz, biztos nem lesz könnyű, de elsajátítja a kulturált parlamenti viselkedés szabályait. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Üdvözölni fogom ezt, amikor leszoknak a képviselőik a bekiabálásról, az ordibálásról, a zajos tetszés vagy nem tetszés nyilvánításáról, és a mondanivaló tartalmára figyelnek egyszer. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nem 3 perces...?) Talán akkor majd jobban meg is fogjuk érteni egymást, mint így a hangzavarban.
Nos tehát, én azt gondolom, hogy kár, hogy így alakult a dolog. A semminél persze ez is több, akár előrelépésnek is tekinthetjük az eddigi magatartáshoz képest.
Az picit zavarba ejtett, hogy milyen is lehet a magyar hadsereg állapota a korábbi kormány fejével gondolkodva, mert két korábbi kormánypárt képviselőit hallottuk. Az egyik szerint a magyar hadsereg semmire sem alkalmas (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ezt Juhász Ferenc mondta.), hanem kétségbeesetten várja, hogy leomlik-e a fal a laktanyában vagy nem omlik le, és hallottunk egy másik volt kormánypárt, a nagyobbik képviselőjétől egy egészen másfajta értékelést, aki szerint akár a tálibok vagy netán az Al-Kaida harcosaival is a győzelem reményében vennék fel a küzdelmet ugyanezek a katonák, akikről egész más képet adott egy másik volt kormánypárt képviselője.
Azt gondolom, hogy a kormány javaslata, az eredeti javaslat abban a sorrendben, ahogy mi ezt tettük, megfelelt a magyar hadsereg felkészültségének, bizonyítaná is, hogy ez a hadsereg képes ellátni feladatokat. Mert az a baj, hogy ha nem tud egy őrző-védő feladatnak eleget tenni Kabul környékén, akkor attól félek, hogy Magyarországot sem tudná megvédeni, ha valamiféle támadás érné. És ha erre ez a hadsereg alkalmatlan, akkor csak halkan teszem föl a kérdést: mit csinált az előző négy esztendőben a honvédelmi tárca? (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Mit csinált az előző négy esztendőben a kormány? Föl tudom sorolni, de nem lesznek büszkék rá, úgyhogy inkább ne firtassuk ezt, hogy mi mindent csináltak.
Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy ebben az adott helyzetben a kormánynak nincs más lehetősége, mint tudomásul venni azt, hogy ennyire hajlandó az ellenzék. Az ellenzéknek persze ezért kell vállalnia majd a felelősséget, s azt kérem, hogy ha a másikat nem, de legalább ezt a javaslatot fogadja el a Ház, és amennyiben ez megtörténik, a kormány visszavonja a másik, ennél komolyabb részvételre vonatkozó határozati javaslatát.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me