DR. HILLER ISTVÁN

Full text search

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a kérdést.
Szeretném elmondani, hogy az elmúlt időben valóban több nemzetközi és hazai felmérés is készült a diákok, gyermekeink iskolai és iskolán kívüli terheléséről és túlterheléséről. Jelen pillanatban is van olyan felmérés, amelynek a feldolgozása most is folyik, amely ezt az iskolai diákterhelést, túlterhelést méri és pontosan kimutatja. Én annyit mondhatok már, hogy úgy gondolom, a gyermekeink az iskolában valóban jelentős mértékben terheltek, túlterheltek, ugyanakkor igen jelentős iskolán kívüli elfoglaltságuk van, ami immár a teljesítményük és a teljesítésük színvonalát csökkenti. Ebben tehát egyetértünk.
Az, hogy az óraszámcsökkentést a kormányzat 2003 szeptemberétől az 1., az 5. és a 9. osztályban fokozatosan bevezeti, aztán majd felmenő rendszerben, ez egyetlenegy része a válasznak.
(11.50)
Önmagában az óraszámcsökkentés valóban nem eredményezheti a túlterhelés csökkentését, azonban egy eleme. Ezért tartom lényegesnek - és ez, tudom, szerepel a kormány által támogatott módosító indítványok között is -, hogy az óraszámcsökkentéssel párhuzamosan megkezdődjék a tananyag elsősorban lexikális részének csökkentése, és így a két komponens együtt, tehát az óraszámcsökkentés és a tananyagcsökkentés együttesen eredményezze legalább részben a diákok túlterhelésének szabályozását és csökkentését. Ez azonban egy rendszerjellegű probléma, amire a rendszer egészében kell tudni választ adni - erre még szeretnék kitérni. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me