DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! A T/1386. számú törvényjavaslat, amelyet a kormány az Országgyűlés elé terjesztett, egy olyan deregulációs norma, amely technikai deregulációt tartalmaz. A magyar jogrendszerből 172 darab törvényt, illetőleg törvényerejű rendeletet kíván kiiktatni. Ezek a normák a dereguláció természetéből fakadóan normatartalmukat tekintve már kiüresedtek, és érdemben nem befolyásolják jogrendszerünket. (Általános zaj.) Az Igazságügyi Minisztérium áttekintette valamennyi törvény és törvényerejű rendelet beltartalmát, és azután jutott arra a következtetésre, hogy ez a 172 norma hatályon kívül helyezhető.
Meg szeretném említeni, hogy az egyes hatályon kívül helyezendő jogszabályok mellett szerepel az indoklás, ahol egy külön oszlopban tüntette fel az előterjesztő a dereguláció okát, ezzel megkönnyítendő a képviselők és a munkatársak ez irányú teendőit. Szólni kell arról is, hogy az a cél, hogy ne maradjanak a jogrendszerben olyan normák, amelyek már normatív hatással nem bírnak, ezért úgy készítették elő a törvényjavaslatot, hogy annak 3. §-a tekintetében nemcsak hatályba léptetjük a normát, hanem a kihirdetést követő harmadik hónap első napján hatályon kívül is helyeződik, tehát egy önműködő mechanizmus eredményeként az a törvény is, amelyet reményeink szerint az Országgyűlés elfogad, hatályon kívül helyezésre kerül egy viszonylag közeli időpontban.
Tisztelt Országgyűlés! Fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy az 1999. évi LXI. törvény ugyanezt a technikát alkalmazta, egyes törvények és törvényerejű rendeletek hatályon kívül helyezéséről szólt annak idején, és kiemelt a magyar jogból több száz, normatartalmát tekintve kiüresedett és feleslegessé vált joganyagot. Ez a javaslat ugyanazt a tervszerű munkát követi, amelyet 1999-ben is elvégeztek.
(15.10)
A magyar jogrendszert tekintve azonban jelenleg több mint 1700 darab törvény van hatályban, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy ez a jogbiztonságot alapvetően sérti. Akkor, amikor most a 172, teljesen feleslegessé vált, kiüresedett tartalmú normát hatályon kívül helyezi majd az Országgyűlés, a jogbiztonság érdekében tesz egy olyan lépést, amely rendkívül fontos. Jelezni szeretnénk, hogy közel 300 olyan norma van jelenleg, amelynek mindössze egy vagy két rendelkezése hatályos, teljes egészében elidegenedett már a jogi környezettől, tehát ezek tartalmi deregulációjának a megtörténése is hamarosan várható.
Befejezésül jelezni szeretném a tisztelt Országgyűlésnek, hogy az elmúlt időszakokban két szabályozott dereguláció volt eddig, ami a magyar közjog jelentős részét érintette. Az egyik 1989-ben, amikor tudósok bevonásával zajlott a deregulációs folyamat, és sikerült a rendszerváltáskor az akkor már normatartalom nélküli jogszabályokat hatályon kívül helyezni. Azt gondoljuk, hogy mind az 1999-ben az Országgyűlés által megalkotott törvény, mind a most tárgyalásra kerülő javaslat további segítséget nyújt valamennyi jogalkalmazó számára.
Ezért képviselőcsoportunk nevében javasoljuk a törvény megvitatását és elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me