DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy gondolom, képviselő úr is tisztában van az Európai Unió közös agrárpolitikájának szabályrendszerével.
(12.40)
Ennek megfelelően természetesen lesznek olyan támogatási kategóriák, amelyekben a magyar gazdálkodók nem szenvednek hátrányt, ilyen például a piaci támogatások kérdése; rendkívül fontos lesz, hiszen a korábbi felszólalásokban, kérdésekben is gyakran előjött, hogy milyen lesz a magyar mezőgazdaság jövedelembiztonsága. Meg vagyok róla győződve, ha az európai uniós szabályrendszer lesz érvényben már a csatlakozás első napjától, akkor ez lényegesen javulni fog a mai helyzethez képest is.
Természetesen igyekeztünk minél jobb feltételeket teremteni a magyar gazdák számára, és úgy gondolom, hogy köszönet illeti a tárgyaló delegációt is és a kormányt is, hogy első számú kérdéssé tette az agrártámogatások ügyét, és az utolsó percig harcolt azért, hogy a magyar gazdák jobb feltételek közé kerüljenek.
Természetesen a tárgyalások költségvetési szempontból nagyon keményen behatároltak voltak, nemcsak a berlini döntésre, hanem a legvégső dán csomagra is gondolok. Ennek megfelelően annyit sikerült elérni, hogy a 25 százalék normatív közvetlen kifizetési támogatáshoz a magyar költségvetésből még hozzátehetünk 30 százalékot, és ez a kiegészítés teljesen az átmeneti idő végéig lehetséges.
Kérdezi a képviselő úr, hogy mennyit kap a francia és a magyar gazda. Az ön volt miniszterelnöke, Orbán Viktor elmondta, hogy a Sopron környéki gazda 4500 eurót fog kapni, a burgenlandi pedig 18 ezer eurót, tehát az ő számítása szerint a magyar gazdának 1 millió forint jár hektáronként, a burgenlandinak pedig 4,3 milliárd forint. (Sic!) Körülbelül ez tükrözi az önök realitásérzékét; ezzel szemben el tudom mondani önnek, hogy a magyar gazdának a csatlakozást követően két-háromszor annyi támogatás fog jutni a közvetlen támogatások révén, mint jelenleg.
Kérem válaszom elfogadását.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me