DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nekem nem volt szerencsém a tihanyi volt pártüdülőt belülről megszemlélni (Moraj a Fidesz soraiból.), így azt sem tudom, hogy valóban a képviselő úr által oly bennfentesnek tűnő ismeretek alapján a hangoztatott tárgyak - lásd mozgalmi rézkarcok, vécécsészék, ócska porszívók - tették-e ki azokat az ingóságokat, vagy akadt-e pár értékes csillár, takarítógép, számítógép, esetleg egy üdülőnél nélkülözhetetlen néhány ágy, asztal vagy szék is a leltárban. Azt azonban el tudom mondani, hogy az országos főkapitány úr a kérésemre milyen tájékoztatást adott erről az ügyről.
A Magyar Nemzet című napilap 2002. augusztus 21-i számában megjelent cikk alapján tett feljelentést egy budapesti lakos. A feljelentés kézhezvételét követően az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága a büntetőeljárási törvény 126. § rendelkezései alapján feljelentéskiegészítést rendelt el. A beszerzett iratok és a meghallgatott személyek nyilatkozatai alapján a bűncselekmény alapos gyanújának hiányát állapították meg, ezért a nyomozás megtagadásáról határoztak.
Képviselő úr, szeretném felhívni a figyelmét, hogy a nyomozást megtagadó határozat ellen az arra jogosultak, beleértve a feljelentőt is, nem éltek panasszal. A főkapitány úr tájékoztatása szerint az ügyben eljárók körültekintően, a vonatkozó jogszabályok és a kriminalisztika szabályainak megfelelően jártak el és hozták meg a döntést.
A képviselő úr kérdezi a személyes véleményemet. Erről két gondolatot szeretnék elmondani, amelyekkel választ adok a feltett kérdéseire is. Az egyik: a főkapitány úr tájékoztatását tudomásul vettem, mert nem láttam semmi okot arra, hogy kétségbe vonjam a nyomozó hatóság megfelelő körültekintéssel meghozott szakmai döntését.
A másik: szeretném felhasználni az alkalmat arra is, hogy tájékoztassam a képviselő urat, a büntetőeljárásról szóló 1973. évi I. számú törvény szabályozza az eljáró szervek, a büntetőeljárások résztvevőinek feladatait és jogait. E törvény alapján a belügyminiszternek, valamint országgyűlési képviselőnek, amennyiben közvetlenül nem résztvevője a büntetőeljárásnak, nincs felhatalmazása (Dr. Répássy Róbert: Ez csak a Gusztosra nem vonatkozik!) az eljárásokba történő betekintésre, és természetesen egyetértési jogosultsága sincsen a nyomozás során hozott rendőrségi határozatokkal kapcsolatban. A törvény rendelkezései alapján a nyomozások törvényessége feletti felügyelet az ügyészség feladatkörébe és hatáskörébe tartozik.
Tisztelt Képviselő Úr! Ön feltett most nekem kérdéseket, miközben önök négy évig kormányoztak, és ezeket a kérdéseket nem tette fel. Én azonban korrekt válaszokat adtam erre.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me